Kidnappa det offentliga rummet?

För några dagar sen gick jag genom stan med en vän.

Som väntat så var det ju inte så mycket folk i farten. Umeå har ju under de senaste fem åren förändrat sig ordentligt. Till det sämre enligt mig: stadskärnan är numera en ful, tråkig och ödslig plats där man inte gärna hänger om man inte måste.

Det blir mer och mer sällan jag besöker stan men de få gånger som jag gör det så känner jag mig inte helt nöjd.

Jag känner mig invaderad på flera sätt. Jag kan till exempel inte gå obehindrat i min egen bubbla utan att bli ansatt av flera olika romska kvinnor som numera börjat komma närmare än de gjorde förr och ja, jag förstår att även deras situationer också blivit jobbigare och att de stångas med sin fattigdom vilken på många sätt gör dem desperata.

Men det får mig att känna mig otroligt begränsad när de kommer fram till mig och vill göra anspråk på mina pengar. Jag upplever det som obehagligt och i vissa fall även lite skrämmande.

Jag ger aldrig något i handen på tiggare eftersom jag inte vill befästa deras situation och därmed låta det fortgå. Jag tror att varje krona vi ger i handen upprätthåller slaveri och organiserad människohandel på flera olika sätt.

Det vill jag inte vara en del av. Men.. Jag har hjälpt många utsatta människor (bland annat romer i Umeå) på andra sätt. På sätt som känns rätt för mig och för det jag tror på.

Men att bli antastad på stan är inget jag vill vara med om.

Något annat som jag inte heller vill vara med om är att behöva lyssna på kvinnan som mitt på torget, utrustad med mikrofon och högtalare skriker ut sina budskap om Jesus till alla som går förbi.

Många gånger låter hon aggressiv och ibland skriker hon saker som: ”VÅGAR DU STÅ HÄR NÄR JESUS KOMMER TILLBAKA??“

Jag tänker på människor som kanske är sköra och mår dåligt på olika sätt och hur hon kanske påverkar på fel sätt.

Jag förstår inte hur det kan vara okej att en enda person i religionens namn kan få kidnappa det offentliga rummet på detta sätt.

Minns ni snubbarna som för några år sen betedde sig likadant?

De blev både lagförda och avvisade från city vad jag minns, så varför får hon fortsätta med det här?

Alla som är intresserade av det här med Gud och Jesus kan säkert hitta sig en trevlig kyrka med likasinnade där alla är frivilligt och kan prata med varandra om alla teologiska spörsmål som var och en funderar på.

Varför tillåts hon störa ordningen i centrum på det här olustiga viset?

Om jag skulle komma dragandes med mikrofon och högtalare en dag och kliva upp på det där lilla podiet och säga till kvinnan:

”Nu är det min tur att prata, nu får du faktiskt kliva ner” Och så hade jag börjat skrika ut över torget varför jag INTE tror på religioner överhuvudtaget så kan man ju undra vad som skulle hända?

Cred till kvinnan för hennes engagemang. Absolut. Men helt ärligt. Nog tycker jag och kanske många med mig att det finns lämpligare ställen än city.

De få gånger jag är nere i stan vill jag kunna röra mig fritt utan att bli antastad av någon! Det är min rättighet kan jag tycka.

Vad tycker Ni andra?

Och när det kommer till slutresultatet av hur Umeå till slut blev efter allt grävande å byggande, så kan jag inte låta bli att undra om inte pengarna gjort bättre nytta någon annanstans..

8 kommentarer

 1. Åsa Sundh

  Håller med dig om allt!!!
  Torget ser f ö idag lika ödsligt och oinbjudande ut som torg kan göra i öststater. ”Va’ fa’n fick vi för pengarna” där? Hur tänkte de politiskt /o/ansvariga? Anser de verkligen att torget blev lyckat? Ska vi ha så oansvariga och slösaktiga politiker? Borde inte en stad som Umeå kunna bättre?

  • Helena Nilsson Springare (inläggsförfattare)

   Hej Åsa!
   Ja, det är så tråkigt 🙁
   Torget / city kändes mer levande förut och lite mer inbjudande. Jag förstår verkligen uttrycket ”centrumdöden”
   Det finns liksom inget unikt eller intressant med stora, halvtomma ”glas å betonggallerior” där trista, intetsägande butikskedjor huserar med sina billiga, dåligt sydda polyesterkläder och dussinvaror. Otroligt tråkig utveckling för Umeå. Vissa saker VAR faktiskt bättre förr..

   För övrigt så kan jag tänka mig tusen andra saker som jag hellre lagt pengar på om jag hade fått bestämma 😀
   Till exempel vård, omsorg, barn, unga och till andra behövande.. människor med särskilda behov (både unga och gamla)
   Jaa.. Listan kan göras lång!!

 2. Stefan

  De som predika för några år sedan åkte ju fast för hets mot folkgrupp.
  Vad spelar det för roll att denna kvinna predikar idag?
  Stör du dig på politiker som håller tal på samma plats?

  • Helena Nilsson Springare (inläggsförfattare)

   Jag har faktiskt aldrig sett en politiker hålla tal där..
   Men denna kvinna står där och gormar jämt och hon är ganska högljudd och skränig.
   Hon bidrar inte direkt till någon trivsel i stadskärnan.

   Överhuvudtaget så är jag inte förtjust i människor som påtvingat överröstar alla andra bara för att skrika ut SINA sanningar i stället för att bara i lugn och ro söka upp likasinnade istället för att störa ordningen i det offentliga rummet.

   Jag tycker att hennes skrik och gap är obehagligt.

   • Stefan

    Jodå bla arbetarpartiet har stått där. Är faktiskt en del som står där och basunerar åtminstone när det inte är coronatider.
    Anser om man ev förbjuder vissa då blir det svårt att dra en gräns. Tror att om det inte blir effekt så slutar man.
    Bra med yttrandefrihet.

    • Helena Nilsson Springare (inläggsförfattare)

     Ja, yttrandefrihet är ju bra men jag tycker ändå att centrum numera är en sorglig plats och när hon står där och skriker så är det ännu mer sorgligt.

     Umeå har på många sätt utvecklat en otroligt trist stadskärna och den åsikten kommer jag nog inte att ändra på i första taget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.