Edward Riedl (M)

Matens betydelse för skolresultaten och tillfrisknandet efter sjukdom är stort – Låt oss göra Västerbotten till ett föredöme

Under lång tid har offentliga upphandlingar av mat till sjukhus, skolor och äldreboenden varit alltför inriktade på att sänka kostnader. Även om näringsinnehållet varit tillfredsställande är maten alltför ofta inte någon kulinarisk upplevelse. Mat som inte luktar mat, mat som inte ser särskilt aptitlig ut och mat som har en konstig konsistens är inte helt ovanliga. Det finns givetvis undantag.

God mat som skolbarnen tycker om och äter leder till bättre resultat i skolan och i förlängningen goda kostvanor. God mat på våra sjukhus skyndar på tillfrisknandet efter sjukdom. God mat på våra äldreboenden leder till ett ökat välmående och välbefinnande.

Trots global finanskris och lågkonjunktur måste vi våga satsa på den gemensamma välfärden. Vikten av god mat underskattas ofta av oss politiker (undertecknad inräknad) som en viktig del av verksamheten. Det är dags att vi uppvärderar matens betydelse och faktiskt skapar ekonomiska utrymmen för att klara det. Det är ett politiskt ansvar för både landstinget och länets kommuner. Kom igen – Låt Västerbotten bli ett föredöme när det gäller matens betydelse för inehållet i den gemensamma välfärden.

Edward Riedl, gruppledare i landstinget (M).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.