Edward Riedl (M)

Bo Lundgren, fd moderat skatteminister och partiledare, skall rädda USA från kollaps…

Bo Lundgren är numera chef för riksgälden och eftersom han var en av arkitekterna bakom den svenska bankakuten är han nu hett eftertraktad som sakkunnig. När världens största ekonomi, USA, vänder sig till en svensk fd moderat skatteminister och partiledare känns det självklart mycket roligt. Uttrycket: Du blir aldrig profet i din egen stad stämmer väl in här. Vi moderater och hela borgerligheten har ofta anklagats för att ha skapat bankkrisen i början av 1990-talet. Inget kunde vara mer fel. Det var effekterna av en våldsam utlåning och en bubbla inom fastighetssektorn, uppbyggt under 1980-talet, som briserade i början av 1990-talet. För den mindre historieintresserade kan jag avslöja att socialdemokraterna styrde under större delen av 1980-talet och moderaterna och borgerligheten tog över efter valsegern 1991. Precis då briserade fastighetsbubblan och svensk ekonomi gick igenom ett stålbad där banker (precis som idag) helt plötsligt hade stora fodringar som var omöjliga att få igen. Statsminister Carl Bildt (M), skatteminister Bo Lundgren (M) och den borgerliga regeringen löste krisen. Nu är USA intresserade att lära sig hur vi hanterade krisen hos oss.

Både som svensk och moderat känns det en sådan här dag befogat att känna sig lite extra stolt.

Edward Riedl, gruppledare i landstinget (M).

2 kommentarer

  1. medborgare

    Ja, vi hoppas att han klarar att bistå dem på något vis. Frågan är om det går. Deras problem, som indirekt också är våra, är inte direkt småpotatis.

  2. Edward Riedl (M)

    Det finns likheter med krisen i Sverige i början på 1990-talet och dagens situation. Men självklart är det något helt annat bara genom att den amerikanska ekomin är den största i världen. Men när det gäller att lösa ut dåliga krediter så har Bo Lundgren som sagt erfarenhet som USA nu vill lära sig mer om. Jag önskar precis som du honom lycka till.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.