Edward Riedl (M)

Överdriven användning av antibiotika leder till reistenta bakerier – Nu krävs krafttag

Resistenta bakterier är ett av de värsta hoten mot den globala folkhälsan. För framtida 
generationer är det ett lika allvarligt problem som klimatförändringar. Idag dör nästan 20 000 människor per år i Europa till följd av infektioner med multiresistenta bakterier. Det innebär att lika många européer dör till följd av overksam antibiotika som av trafiken.

DN gjorde en test där en frisk person gick till läkeren i Stockholm. 9 av 10 läkare skrev ut antibiotika till en frisk person. Detta överdrivna förskrivandet av antibiotika gör att vi får alltfler resistenta bakterier.

Det krävs krafttag. Först måste läkarkåren göra allt de kan för att stävja alltför frikostigt förskrivande av antibiotika. I annat fall måste politiken gå in och sätta restriktioner. I annat fall kommer vi inom en inte alltför avlägsen framtid att sakna medicin mot lunginflammation, hjärnhinneinflammation, svåra sårinfektioner och syfilis för att nämna några sjukdomar.

Edward Riedl, gruppledare i landstinget (M).

2 kommentarer

  1. Carl Schmidt

    Edward, Har inte något med ditt inlägg att göra men kör du inte en SAAB? Inte kunnat undgå dig vid en kraftbil från Trollhättan vid ett flertal gånger b la vid Stadshuset.
    Tycker SAAB är värd all reklam i dessa tider 🙂

    Carl SAAB fantast

  2. Edward Riedl (M).

    Helt rätt. Jag kör numer en SAAB biopower (miljöbil). Jag skall givetvis ändra detta. Tack för påpekandet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.