Edward Riedl (M)

Vad ska en demokrati stå ut med

MUF-ordföranden, Niklas Wykman, skriver i aftonbladet att svensk militär bör frita den svenske journalisten Dawit Isaak.

2001 kritiserades Eritreas president för att förhala en ny vallag vilket ledde till att de som opponerat sig greps och fängslades utan rättegång. Dessutom stängdes den fria pressen ned och journalister fängslades. Den svenske medborgaren Dawit Isaak var en av dessa.

Om vi inte är beredda att göra mer för att svenska medborgare anklagade för brott skall få en rättvis rättegång urholkas värdet av det svenska medborgarskapet. Dessutom infinner sig frågan – Var ska vi dra gränsen. Eritrea är i praktiken en diktatur där mänskliga fri och rättigheter inte existerar. Skall vi acceptera att en svensk medborgare sitter fängslad utan rättslig prövning i en diktatur som tydligt deklarerat sin avsky för grundläggande mänskliga värden? Niklas Wykman är nog inte så tokigt ute när allt kommer omkring.

Att med våld hämta hem en svensk medborgare ur en diktators klor är varken enkelt eller oproblematiskt. Men alternativet kanske är värre.

Edward Riedl, gruppledare i landstinget (M).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.