Edward Riedl (M)

Landstingsstyrelsen: Tuffa tider väntar vården – Alliansen är redo att ta över

Dagens extrainkallade landstingsstyrelse med efterföljande presskonferenser är nu avslutad. Inget av förslagen (tre till slut) samlade en egen majoritet.

Socialdemokraterna och miljöpartiet lägger en budget inför fullmäktige som slår på hela landstingets verksamhet. Närsjukvården (vårdcentralerna och psykiatrin i huvudsak) får av dem ett sparprogram på 114 miljoner kronor vilket motsvarar storleksordningen 6-7 stycken mindre vårdcentraler/sjukstugor. Länets tre sjukhus får ett ännu större sparkrav. Deras förslag blir också huvudförslaget i fullmäktige.

Vänsterpartiet har ett förslag som i huvudsak går ut på att höja skatten och fortsätta prioriteringsarbetet.

Från alliansen lämnar vi ett förslag som i huvudsak innebär besparingar inom icke sjukvård. Vi lägger sparförslag på kultur, EU-projekt, administration mm, ej fast anställd personal (för att i det längsta undvika uppsägningar av fast personal), stödverksamheter, minskade lokalytor och en viss del riktade besparingar även mot sjukvården. Tex föreslår vi nedläggning av Sorselegården, stresskliniken i Umeå och citymottagningen i Umeå.

Vi föreslår inga generella besparingar – Vi pekar ut de delar som vi inte längre har råd med (framförallt sådant som inte är sjukvård). Vi tror personalen börjar tröttna på att få fler arbetsuppgifter, mindre pengar och ingen ansvarig som säger vad som skall sluta göras. Men genom att skära i sådant som inte är sjukvård och kringverksamheter kan vi trots allt i vårt förslag hålla sjukvården någorlunda skadefri.

Det saknas från dags dato cirka 600 miljoner kronor om 2 år bara för att bedriva den verksamhet vi har idag. Ena halvan går att förklara med den globala finanskrisen, den slår lika för alla Sveriges landsting. Men Västerbotten har redan i utgångsläget en ryggsäck genom långvarig misskötsel av ekonomin som socialdemokraterna bär ansvaret för. Det gör att nuvarande kris slår dubbelt så hårt för Västerbotten.

Men det finns inga genvägar. Ordning och reda på finanserna är en förutsättning för en fungerande skattefinansierad sjukvård. Från alliansen är vi redo att ta över landstinget för att få ordning på ekonomin och rädda vården.

Edward Riedl, gruppledare i landstinget (M).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.