Edward Riedl (M)

Varför skall vuxna skattebetalare ta ansvar för ungas sexliv?

Läkaren Anders Milton föreslår att ett abortregister skall startas samt att dagen efter piller och kondomer skall delas ut gratis på skolorna samt att p-piller skall subventioneras. Syftet är som alltid gott när dåliga idéer lanseras. Tanken att bidra till färre oönskade tonårsgraviditeter och aborter är självklart behjärtansvärt. Men det vore intressant att se det vetenskapliga stödet för Anders Miltons slutsatser samt vilka effekter hans förslag får på sexuellt överförbara sjukdomar.

Västerbottens läns landsting är idag det enda landstinget i Sverige som inte subventionerar eller delar ut gratis p-piller till ungdomar. Trots det har vi under lång tid haft färre tonårsaborter än övriga Sverige. Dessutom är kondom det enda skyddet mot sexuellt överförbara sjukdomar. Det innebär att dagen efter piller och p-piller riskerar att minska användandet av kondom.

Dessutom kan man fundera kring vilka signaler vuxenvärlden sänder till våra yngre om vi delar ut dagen efter-piller och p-piller på skolorna. Borde inte föräldrarna lära sina ungdomar ansvar och säker sex istället för att skattekollektivet skall överta uppfostran i form av tvivelaktiga åtgärder?

Edward Riedl, gruppledare i landstinget (M).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.