Edward Riedl (M)

Fildelningen större än någonsin – Det är dags att lösa frågan om upphovsrätten

Ipredlagen fick endast en tillfällig effekt på fildelandet i Sverige och nivåerna är större än någonsin. Piratpartiet fick en plats i EU-parlamentet och valet 2010 närmar sig – Detta sammantaget gör att allt fler partier och politiker troligen vill passa i den här frågan.

Oavsett vilken åsikt människor har i frågan om fildelning tror jag alla är överens om att vi måste ha tydliga lagar och regler i Sverige. Däremot kan vi alltid diskutera hur de skall se ut. Skydd för ägande och upphov måste regleras av ett fungerande samhälle – Motsatsen vore anarki vilket jag tror få förespråkar.

Samtidigt finns det inskränkningar i äganderätten och begränsningar i upphovsskyddet. Det kan se olika ut och är inte från början givet exakt hur det skall se ut. Även om någon äger mark så gäller allamansrätten vilket givetvis är en inskränkning äganderätten. Ett läkemedelsföretag som forskat fram en ny medicin har en tidsbegränsning i sitt patent. Däremot har film och musikproducenter ett mycket starkt upphovsrättsskydd. All lagstiftning måste harmonisera med samhällets värderingar i stort för att vara legitim.

Den nya lagstiftningen har inte fått den effekt förespråkarna ville och fildelningen är större än någonsin. Frågan om skyddet av de egna ansträngningarna är en av de viktigaste och mest grundläggande frågorna för en fungerande rättsstat. Regeringen borde omgående sätta sig ner med socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet för att hitta en så bred lösning som möjligt på frågan med upphovsrätten.

Edward Riedl, gruppledare i landstinget (M).

En kommentar

  1. Urban Bengtson, idékonsult

    Det finns fler upphovsrättsproblem, kanske viktigare än i frågan om fildelning, nämligen nyttjande=stölder av upphovsrätter, ritningar, läroböcker, mm, och av makthavare, byråkrater, skolpersonal, m fl.

    Kommunförvaltningars nyttjande-stöld av arkitekters och andra yrkesmäns ritningar och modeller för hus och dylikt, har jag mött en hel del exempel på, både hur andra berättat att det går till och för min egen del. Men de flesta protesterar inte av rädsla för att missa uppdrag senare.

    Detta är således viktigt att också få med, dvs att äganderätten stärks, inte begränsas. Det man vet säkert att man äger och det respekteras, desto större är möjligheten att vara generös. Och samtidigt minskar risken för stölder här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.