Edward Riedl (M)

Uranbrytning…

Jag har under dagen noterat att ett par av länets centerpartister förfasat sig över statsminister Fredrik Reinfeldts uttalande på Aula Nordica igår om uranbrytning. Till skillnad från dem var jag där. Dessutom konstaterar jag att statsministern använde precis samma retorik som centerns partiledare Maud Olofsson.

Varje kommun har idag vetorätt när det gäller uranbrytning. Dessutom påpekade statsministern att miljöprövningarna skall vara omfattande och hårda vilket i praktiken kan innebära att brytning inte kan ske utan avancerad teknik. Vidare menade han att arbetsmiljön även på det här området skall vara lika hård som inom alla andra områden.

Troligen kommer ingen av oss som lever idag att få uppleva en värld fri från kärnkraft eftersom vi är beroende av koldioxidfri elproduktion. Det är lätt att vara emot kärnkraften. Men vad skall användas istället? Kolkraft? Den dagen vi har teknik som möjliggör ren och förnyelsebar energi kommer ingen att motsätta sig den. Dessvärre är vi inte där idag. Skall svensk industri överleva måste kärnkraften inom överskådlig framtid nyttjas. Sedan är det bra att alliansregeringen satsar mer än den förra på att utveckla alternativ.

Edward Riedl, gruppledare i landstinget (M).

Etiketter: ,

3 kommentarer

 1. Kent-Erik Mattsson

  Energideklarerar industrin idag?
  Vad jag vet så finns det mycke som industrin skulle kunna göra för att spara energi.
  Kraven på befolkningen ökar i energibesparingar.
  Ökar kraven på industrin?
  Läste någonstans att skulle vi behålla den energi vi tillverkar idag så skulle vi klara oss men problemet ligger i att vi leverar för mycke till de sk industriländerna i mellan europa.

  / Mattsson

 2. Edward Riedl

  Svar till Kent-Erik Mattsson (2009-09-29 20:52)
  Det finns säkert mycket som går att åtgärda för att minska energiförbrukningen inom industrin precis som för hushållen. Men oaktat detta kommer det att krävas stora mängder ren, och i framtiden förnyelsebar, energi för att försörja den svenska industrin.

  När det gäller koldioxidutsläpp spelar det relativt lite roll om det sker i Tyskland, England eller Sverige. Utifrån det måste också strategierna för att möta klimathotet vara gränsöverskridande. I det perspektivet är det bättre att Sverige exporterar ren kärnkraft istället för att andra länder i Europa nyttjar den riktigt smutsiga kolkraften i framtiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.