Edward Riedl (M)

Uranbrytning i studio Ett 16:08 idag

Idag kommer jag att delta i en radiodebatt om uranbrytning tillsammans med bl.a. Jonas Sjöstedt (V) och bergmästaren Jan-Olov Hedström. Vi skall debattera om fördelar och nackdelar med en svensk uranbrytning. Min förhoppning är också att tillföra en internationell dimension samt en samhällsekonomisk.

Trots västvärldens enorma ansträngningar att minska co2-utsläppen ökar de för varje dag som går. När länder som Kina och Indien strävar efter samma materiella välstånd som vi har innebär det dramatiskt ökad energianvändning. Idag sker en stor del av den utökningen med kolkraftverk som obönhörligt värmer upp vår planet. I det korta perspektivet (en eller två generationer) är det orimligt att inte bygga ut kärnkraften som energikälla.

Det samhällsekonomiska perspektivet handlar om Sveriges möjligheter att bygga upp en stor fond med vinsterna likt den norska oljefonden. Med vinsterna från uranbrytningen kan vi fortsätta viderutveckla den svenska välfärden. Vi måste därför också föra debatten om hur brytningen skall gå till.

Men grunden för en eventuell framtida uranbrytning bygger på att det kan ske med hänsyn till gällande lagstiftning. Människa och miljö måste sättas i främsta rummet. Kan inte detta garanteras kan heller ingen brytning ske.

Edward Riedl, gruppledare i landstinget (M).

Etiketter: ,

2 kommentarer

  1. Isak

    Herr Riedl är en kluven man. I sista stycket i sitt inlägg
    så säger han, att en framtida brytning av uran måste ske i
    samklang med lagstiftning, människor och miljö. Om inte detta sker så kan det inte ske någon brytning. Därmed så
    faller det mesta av Riedls visioner om en utbyggnad av kärnkraften. Det var bra att han aviserade den kommande debatten i P1 med bl.a. Jonas Sjöstedt. Med ett ständigt
    upprepande av ordet kontext så trodde Herr Riedl att han
    skulle få sina motståndare på fall. Tyvärr så gjorde Herr
    Riedl ett blekt intryck, och Jonas Sjöstedt visade än en
    gång sin klass.

  2. Ruzena Svedelius

    The seeming “economical advantage“ of nuclear energy is based on state spending for research and development since the fifties with a worldwide complete volume of more than 1000 billion dollars. Only the EURATOM administration has been granted 400 billion Euros since 1957 for the promotion of nuclear energy without any form of budget control! —
    This public promotion of nuclear power
    contrasts with only 20 billion dollars for research and development in the field of Renewable Energies —
    Referens
    http://www.eurosolar.de/en/images/stories/pdf/Campaign_Renewable_Nuclear_en_okt04.pdf

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.