Edward Riedl (M)

Kyrkan bör inte vara politisk

Efter biskopen Eva Brunnes tal i kyrkan pågår flera paralella diskussioner om kyrkans roll i samhället. Självklart ska kyrkan stå upp för de grundläggande värderingar kristendomen bär. Till största del handlade hennes tal också om detta. Däremot befann hon sig under en stund i en gråzon där kyrkan blir onödigt politisk enligt mig. Den demonstration biskopen deltog i och hänvisade till såg jag från mitt kontor i ledamotshuset. Demonstrationen var mot alliansregeringen och rasismen – En demonstration där olika vänsterextremistgrupper samlades. Den uppenbara bristen på demokratisk förankring och demokratisk respekt hos många av dessa vänstergrupper borde göra kyrkan lite mer försiktig. Nu tror och hoppas jag inte att biskopen skanderade slagord mot en demokratiskt vald regering – Men det var många av demonstranterna som gjorde detta.

Läs mer här.

Edward Riedl, Riksdagsledamot (M).

Etiketter: , , , , , , ,

11 kommentarer

 1. Per Kjellén

  Det är förvånansvärt att en del upplever demonstrationerna som riktade mot SD, medan t.ex. ärkebiskopen, som du länkar till, inte har en aning om att demonstrationerna kunde kopplas till antidemokratiska rörelser.

  Dagens nyhetspanel med bl a Kristina Axén Olin ansåg att biskopen enbart hävdat mänskliga rättigheter och nämnde inte ens demonstrationerna.

  Varför denna svårtighet att se ett samband?

 2. Humanistrasist

  Tänk om beslutsfattare i riksdagen lever i en fantasivärld där man fattar beslut utifrån en verklighetsbild som inte finns.

  Här hyllar man en vänsteranarkistisk pöbel vars enda mål är att rensa gatorna från oliktänkande. Fast det ser man inte!, man väljer att kalla det en änglakör istället.

  Är det med den ”verkligheten” i minne man nu ska verka i Sveriges riksdag?

 3. Krister Klermalm

  Demonstrationer får du genomföra (med tillstånd) och är en av metoder som du kan använda dig av i yttrandefriheten. Demonstranterna är säker mot Alliansregeringens sjukförsäkrings politik och deras lama hantering till vissa frågor. Mot rasismen är väl bra?! Vid sådana sammanhang träder även vänsterextremistgrupper fram enlig efter yttrandefriheten. Såg du några maskerade personer? Annars ser du vilka som går förbi. Det finns även en förankringbrist och respektlöshet hos högerextremistgrupperna.

 4. Krister Klermalm

  Så länge Kyrkans folk har sina kristna värderingar under demonstrationerna och gör sin del av demokratiskt respekt behöver dem inte vika sig för dessa vänsterextremister är med i demonstranterna. Biskopen för säkert fram Kristus budskap och kristna värderingar under demonstrationen. Regeringens hantering av andra människor strider mot vissa av deras värderingar så har dem demokratiskt rätt uttala sig om det i en demonstration.

 5. Edward Riedl

  Svar till Humanistrasist (2010-10-08 10:23)
  Jag tror och hoppas att sammanblandningen kommer att minska med tiden. Det vore olyckligt om vänsterextremister formulerar svaret på främlingsfientligheten på ett sådant sätt att halva Sveriges befolkning utestängs.

 6. Edward Riedl

  Svar till Krister Klermalm (2010-10-08 10:36)
  Jag försvarar ingen av dessa ytterligheter. Jag tror dessutom de har mer gemensamt med varandra än med större delen av det omgivande samhället.

  Men jag anser inte att arbetet mot rasism och främlingsfientlighet bör vara en vänsterfråga som tydligt avgränsar sig mot andra. Dessutom, i den här bloggen, funderar jag över om det är kyrkans uppgift att politisera? Jag anser inte det. Den demonstration som biskopen tydligen besökte och pratade på handlade mer om avskyn mot den folkvalda alliansregeringen än om främlingsfientlighet.

 7. Edward Riedl

  Svar till Krister Klermalm (2010-10-08 10:36)
  Jag menar att kyrkan inte ska gå in och döma i dagsaktuell politik och förkunna vem som mest eller minst står för de kristna värderingarna. Där står du och jag långt ifrån varandra.

 8. Krister Klermalm

  Kyrkan uppgift är att förkunna om religösa värden ut till folket och vara en aktör bland andra att finnas där med dem. När politiken inte har humana värden så berör den politiseringen Kyrkans värden också. Folket må kunna känna och uppleva att Kyrkan är med på deras humana värden vid sådana situationer. Undra om hon var där som biskop å klädd i det eller som av egen person.

  Det är oundvikligt att inte gå in och döma i dagsaktuell politik oavsett vilken organisation det här. Då ska inte ens näringslivet komma och tycka till i politiken.

 9. Isak

  Enligt samstämmiga uppgifter sågs Edward Riedl livligt
  applådera Biskopens predikan i storkyrkan. Kyrkans upp-
  gift är att påtala synd, och rasism är det syndigaste som människor kan ägna sig åt.

 10. Arbetare

  ”befann hon sig under en stund i en gråzon där kyrkan blir onödigt politisk enligt mig.”
  Såå ett halvt erkännande till förtsåelse för SD,s marscherande ut ur kyrkan. Riedl förnekar sig inte denna gång heller.
  Kontroll över allt och alla är nog Riedls drömsamhälle, men ännu har M inte totalkontroll varken över kyrkan, över S, Mp, V, ej heller över männniskors känslor och tankar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.