Edward Riedl (M)

Vem ska betala en riksdagsledamots resa?

Just nu kör Aftonbladet och expressen sensationsartiklar mot vår moderata partisekreterare Sofia Arkelsten. Det ser nästan ut som om Shell bjudit henne på en privat lyxresa när man läser rubrikerna. Men självklart är det inget sådant. Nej hon blev inbjuden att delta i möten kring klimatpolitiken på den internationella arenan.

Nu bedriver media ett sedvanligt drev mot Sofia Arkelsten. Men frågan som måste ställas är följande: Vad är det som media menar är fel? Är det att svenska politiker deltar i möten kring viktiga frågor i Sverige och utomlands? Är det att den som inbjuder till ett möte betalar resa och boende för de som de bjuder in?

En ledande socialdemokratisk politiker från Västerbotten går så långt att han menar att detta är skandalöst usel journalistik. Jag är beredd att faktiskt hålla med. Han undrar om media vill att våra riksdagsledamöter skall hålla sig borta från möten de bjuds in till eller om det är skattebetalarna som ska stå för fiolerna för dessa. Kanske är det trots allt lösningen för att undvika den här typen av sensatsionsjournalistik – Att helt enkelt införa bättre ekonomiska möjligheter för riksdagsledamöter att delta i olika möten och sammanhang med skattemedel för att slippa detta.

Stå på dig Sofia.

Läs mer här och här.

Edward Riedl (M).

Etiketter: ,

11 kommentarer

 1. Cristian

  Olja är smutsigt. Inte bara för miljön utan även för människor. Jakten på olja skapar oroligheter i länder med svaga regeringar som inte kan säga nej när stora oljeföretag, som Shell, rullar in. I Nigerias södra område Nigerdeltat är befolkningen beroende av fisket och det rena vatten som en gång flutit igenom området. Tyvärr anlände Shell för 50 år sen och började pumpa upp olja som förorenade vattnet och miljön omkring. Nu lider människorna i Nigerdeltat av konflikten som tillkommit.

  Shell är ett företag vars ord man inte ska lita på när det kommer till klimatfrågan.

  Cristian

 2. Leif

  Det e väl bra att ni granskas. Säger väl en del att hartman inte gillar granskningen, han har väl inte rent mjöl i påsen. Näe granska människan, men jag förstår att du är rädd, moderata riksdagsmän och kvinnor har ju en förmåga att fuska, så denna lär väl vara det samma. Att ni aldrig lär er?

 3. JonasE

  Drev och sensatsionsjournalistik!, du glömde att kalla det för smutskastning också!, hade det varing innan valet så hade väl detta varit det Röd-Grönas fel också!.

  Det kan ju också vara så att Sofia Arkelsten varit omdömeslös, lurad, eller i värsta fall mutad!.
  Shell har i varje fall fått stor uppmärksamhet på hennes blogg genom detta, skulle denna uppmärksamhet varit så stor utan denna resa?.
  Vem vet?, därför bör det granskas, och inte skyfflas undan och bara därav skapa en misstanke!.
  Politiker bör se till att alltid ha ryggen fri!!, för ni granskas hårdere, med all rätt dessutom!!!.

 4. Skogsägare

  Man kunde hoppas att media skulle berätta om partiledaren som försvarat och hyllat majoriteten av det förra århundradets vidrigaste diktaturer istället? Och att ledaren för ett av våra största partier trots detta räknar honom och hans parti som demokratiska? Undrar om samma tystnad hade rått om exempelvis Jan Björklund skulle påstå att förintelsen aldrig ägt rum, försöka hindra statliga informationskampanjer rörande nazismens brott eller i sin tidigare karriär framhållit det Tredje riket som ett föredöme vi alla borde ta efter.

 5. lf

  Det är en märklig man, EV.Nu går han i dödens för sin partisekreterare.Att drevet på Mona Sahlin för en tobleroneaffär har pågått i många år det är okay.Du har ju presenterat lösningen.Skulle du vilja att Karl Bilds resor runt i världen skall bekostas av Lundin Oil?Folk i ledande ställning som valts av skattebetalare skall vara fria från påtryckningar från marknaden.
  Media bedriver ett sedvanligt drev mot Arkelsten !!.
  Jag tycker att du skall lägga fram ett förslag att media inte tillåts att granska moderater.

 6. Per A.

  Alla sidoinkomster en högt uppsatt folkvald politiker har måste kunna redovisas.
  Det skall inte kunna uppstå ens en misstanke om missförhållanden.

  Om det är för mycket begärt, så får man väl hålla sig utanför politiken…

 7. Karl-Gustav Sjöström

  Det var ett uruselt försvar för det som inte bara Aftonbladet och Expressen tycker har ett klart inslag av muta utan också åklagare!

  Såklart skall inte politiker behöva vara rädda för att åka på diverse konferenser, arrangerade av privata företag. Men om företaget vill betala för att de kommer, då bör de tacka nej.

 8. Q A

  Det är väl INGEN som kan vara opåverkad av att bli bjuden av ett företag, funkade allt på resan bra och var trevligt, så får du en positivare bild av företaget, Nä betala alltid din egen resa, eller att riksdagen betalar. Annars är du mutad. Punkt!

 9. Q A

  Är det nån som sett en exakt agenda för vad Arkelstens shell-resa till sydfrankrike innehöll? Vore ju intressant.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.