Edward Riedl (M)

Hiv är en kronisk sjukdom med dödlig utgång

Jag har tidigare skrivit en blogg om att informationsplikten för hiv ska vara kvar. Det var en reaktion på att röster nu höjs för att den ska tas bort. Jag kommer fortsatt att arbeta för att det ska vara straffbart att medvetet smitta andra med hiv.

Artikel på DN debatt om att avskaffa informationsplikten och mitt svar på DN debatt.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , ,

2 kommentarer

  1. Henrik

    Problemet är inte de som känner till sin hiv-status och eventuellt inte informerar sina partners om den. Problemet är att många inte vet sin hiv-status eller testar sig regelbundet. Det finns en betydande stigmatisering med att vara hiv-smittad. Att ha kvar informationsplikten bidrar till stigmatiseringen och invaggar osmittade i en falsk känsla av säkerhet. Bättre är att uppmana folk att ta ansvar i form av att dels testa sig, dels använda kondom vid tillfälliga sexuella förbindelser. Jag väntar på utvärderingen som visar att informationsplikten varit en effektiv åtgärd mot smittspridning.

  2. Edward Riedl

    Svar till Henrik (2010-12-01 15:06)
    Vi har helt olika åsikter i den här frågan. Jag anser att det både är rimligt att den som vet om att den bär på hiv informerar eventuella sexpartners om detta och att underlåta sig att göra det bör vara straffbart. Att straffa mördare har också mycket liten preventiv effekt. menar du med samma resonemang att vi bör avskaffa straff för mord?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.