Edward Riedl (M)

Socialdemokratisk populism kring Libyen-insatsen

Sveriges regering sökte ett brett stöd för det svenska deltagandet i Libyen-insatsen vilket innebar en slutlig kompromiss med socialdemokraterna. Socialdemokraterna har högljutt propagerat för att Sverige borde agerat tidigare i konflikten och hjälpt rebellerna mer. Invändningen från alliansregeringen har varit att invänta FN-mandat och tydligt ledarskap i insatsen. Nu på morgonen fick Sverige officiellt frågan om att delta och vi röstar om propositionen redan på fredag i riksdagen. Det kan knappast beskyllas för att vara segdraget. Däremot innebär kompromissen med socialdemokraterna att Sverige likt några andra länder ska hjälpa till att upprätthålla flygförbudszonen och inte slå ut mål på marken vilket i det här skedet av insatsen är viktigt för att understödja de som vill störta Gadaffi. Socialdemokratisk populism i ett nötskal. Tråkigt samtidigt som breda överenskommelser är viktigt för att de soldater vi skickar iväg för att hjälpa människor i andra länder ska känna brett folkligt stöd. Men visst hade det varit bättre om svenskt flyg hade kunnat slå ut mål även på marken.

Läs mer här, här, här, här, här, här, här, här, här, här , här och här.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , ,

3 kommentarer

  1. Viking

    Har Kadaffi kvar några plan?

    Om Nato öppet eller dolt förser rebellerna med vapen hur vet man att det är ett demokratiuppror som man stöder?

  2. Edward Riedl

    Svar till Viking (2011-03-29 16:53)
    Det går att problematisera detta på många sätt. Men att stödja Gadaffis konspirationsteorier känns åtminstone mig avlägset. Den internationella inblandningen har i första hand handlat om att skydda vanliga människor. Men bör alltmer utformas för att ge stöd åt de som vill störta diktatorn. Detta bör kombineras med både demokratistöd och humanitär hjälp.

  3. ärland cynikern

    Vi rustar våra flyg för fn och libyens folk. Rwanda där en massa människor dog tror det var 800 000 kanske mer. viggen var vårt flygplan då. Men nu så gör vi det på fn:s mandat och Libyens folks vägnar…eller??
    jag hoppas inte insatsen har med olja att göra, utan enbart humanitär insats…kan det va flyg tillverkarn som e inblandad?, du Publicerar Edward vad du vill, Tack för ordet….Ärland

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.