Edward Riedl (M)

Sverige är bäst i klassen

Det genomsnittliga budgetunderskottet för euroländerna är 6% av BNP under 2010. Återigen sticker den starka svenska ekonomin ut där Sverige har statsbudget i balans. Till och med Europas ekonomiska draglok Tyskland försämrar sina siffror mellan 2009 och 2010 och redovisar ett underskott på 3,3% av BNP. Det är förvisso långt till Irland som har ett underskot på 32,4% av BNP. Men stora delar av Europa har stora problem att få ekonomin i balans trots högkonjunkturen. Jag har sagt det förut och jag säger det igen. Jag är glad att alliansen styr Sverige och att vår finansminister heter Anders Borg (M) och inget annat. Vi fortsätter att ta ansvar för Sverige.

Läs mer här.

Edward Riedl (M).

6 kommentarer

  1. Daniel

    Jag håller med till stor del. Jag är tacksam över att vi har Alliansen och inte de Rödgröna vid rodret. Borg respekterar jag dessutom väldigt starkt då han håller ett starkt fokus på att hålla statsskulden i shack!

    Däremot ser framtiden bister ut när vi sitter och gör Europajämförelser. Länder som Sverige och Tyskland ligger tyvärr inte långt efter PIIGS-länderna och vi kommer att trilla av våra höga hästar om en par år, och skälet är huvudsakligen två: Risk av exportberoende & Sjunkande Försörjningsgrad.

    Vår exportindustri, huvudskälet till vårt budgetöverskott är bara starkt så länge Kina och de överhettade tigerekonomierna i Asien går starkt. När de saktar in, hamnar vi också snabbt i ett underskott.

    Det större problemet som i prinicp alla politker i sverige inte begriper (eller mer troligt skiter i då det skulle leda till valförluster att angripa problemet) stavas försörjningsgrad. Vi i Sverige vill jag minnas ligger runt 72% i försörjningsgrad, vilket tillsammans med många nordiska länder, samt Tyskland etc. som ligger i samma område är bra. PIIGS-länderna ligger nere under och runt 60% då så få människor är i arbete. Inget problem? När vi tittar på demografiska kurvan i sverige står det klart att inom en snar framtid, säg 10-20 år, kommer vi snabbt att närma oss 60%-strecket p.g.a stora pensionsavgångar där jobben inte kommer att ersättas 1:1 av företagen, samt vår stora invandring (som i dagsläget är ett problem så länge det tar sju år i genomsnitt för en nyanländ att få jobb).

    Så vad skall vi göra? Vi har ’lyxen’ att sitta med en stark ekonomi i dag, men om vi rannsakar oss ser vi att snart har Sverige också problem, oavsett hur bra jobb Borg och Alliansen gör, men ingen talar om vare sig Pensionsavgångar eller invandring/integration på allvar. Ingen som helst analys, bara floskler och lösa obesvarade kommentarer av en del politker. Vad tycker du Sverige ska göra Edward, du har ofta bra förslag?

  2. lf

    Jag säger det nu och jag har sagt det tidigare.Tacka svenska folket för att vi inte är med i Evrosamarbetet.
    Och det är inte alls regeringens förtjänst att vi står utanför.Vi kan reglera vår ekonomi och ränta utan bakbundna händer.

  3. Ante Johansson

    Vi ska vara ödmjuka. Enligt Borg var vi nära att hamna i en Irlänsk situation 2009. Irland hade inte misskött sin offentliga ekonomi utan det var deras banker som drog ner dom i skiten.

    Borg varnar fortfarande för att vi har en stor banksektor som är kraftigt belånad utomlands.

  4. Edward Riedl

    Svar till Daniel (2011-04-26 15:46)
    Det finns mycket klokt i det som du skriver. Det är dessutom svårt att kort här beskriva alla delar som krävs. I korthet dock: För att ha långsiktig stabilitet i statens finanser måste vi både ha låg initial skuldsättningsgrad somt få långsiktighet i våra offentliga system. Där märker Sverige ut sig kontra många andra länder med ett pensionsystem som faktiskt klarar de demografiska förändringarna och numer ett socialförsäkringsystem som också är långsiktigt hållbart. Detta måste dessutom ske samtidigt som vi får allt fler i arbetsför ålder som arbetar vilket vi just nu lyckas väldigt bra med.

    Ett kort och förenklat svar på en bra frågeställning.

  5. Edward Riedl

    Svar till Ante Johansson (2011-04-27 06:11)
    De riskerna finns även om de för Sveriges del är hanterbara men om det går fel blir mycket kännbara. Därför skriver jag relativt mycket om behoven att reglera denna sektor ytterligare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.