Edward Riedl (M)

Fiasko för skilda valdagar

Omvalen i Västra Götaland och Örebro hade rekordlågt valdeltagande. När bara kring 40% går och röstar förlorar demokratin sin legitimitet. Det måste rimligen leda till att de röster som tidigare förespråkat skilda valdagar nu kommer nu tystnar. Det blev förutom lågt valdeltagande också en tillbakagång för alliansen. Om detta beror på lågt valdeltagande eller rörelser i opinionen är nog för tidigt att uttala ännu.

Edward Riedl (M).

8 kommentarer

 1. fiasko för vem?

  På SVT text sid 106 står det ”jordskreds-seger för S i Örebro” Är de det som Du tolkar som fiasko för högern, som nu får lämna från sig makten i Örebro. Och i v:a Götaland blev de Röd-gröna största blocket. Ett nyval i Sverige skulle vara bra, nu när högeralliansen med högern i spetsen visat sitt rätta ansikte, mest sänkta skatter för de rika och välavlönade, och ”smulorna” får vanliga människor. Sedan har Ni också försämrat för sjuka och arbetslösa. Omvalen gjordes efter ett fel vid det ordinarie valet 2010. Högern skriker och gapar ständigt efter lag och ordning. Nu när omvalet gjorts och högern förlorade så kallar Du det för fiasko. Du Edward och dina gelikar vet Ni inte vad demokrati är, vi är inte på 1930-talet nu.

 2. Edward Riedl

  Svar till fiasko för vem? (2011-05-16 13:08)
  Jag förutsätter att du inte läst varken rubriken eller min blogg i övrigt när du skriver en sådan kommentar. Din avslutning är dessutom rent ut sagt oförskämd.

  Min blogg handlar om att ett 40% valdeltagande är ett misslyckande och rimligen bör tysta de som vill ha skillda valdagar i de olika valen. Jag menar att det är ett problem för demokratin när valdeltagandet är kring 40%. I en väl fungerande demokrati bör merparten av väljarna avlägga sin röst.

 3. Edward Riedl

  Svar till lf (2011-05-16 20:06)
  Rimligen bör en av slutsatserna bli att vi inte ska ha skilda valdagar i Sverige då valdeltagandet riskerar att bli mycket lågt. Vi får då i förlängningen legitimitetsproblem.

 4. RWR

  Att kunna rösta elektroniskt behöver prioriteras! Via tex. BankId skulle det inte vara något större problem att implementera.

  Finns dessa diskussioner uppe på agendan?

 5. Lars Petter Björkman

  Jag skulle inte vara lika snabb att avfärda skilda valdagar utifrån det här resultatet. Det är snarare ett mått på hur många som verkligen anser att det är viktigt att rösta i lokalvalen. Lägg sedan till att detta var ett extraval där många resonerade att ”jag har ju redan röstat en gång, det får räcka”. På de ordinarie valdagarna är det knappast fler än vid extravalet som bryr sig så mycket om resultatet i det lokala valet. Debatterna förs på nationell nivå och det mesta bestäms på nationell nivå, därav lågt intresse för lokala val då det inte spelar så stor roll vem som styr.

  Läs gärna Poiret-Martinssons krönika i Borås Tidning om valets legitimitet: http://www.bt.se/ledare/kronikorer/en-installd-rost-ar-ocksa-en-rost(2781109).gm

  Skilda valdagar är fortfarande lika viktigt för att de lokala valen ska komma fram i debatten så att väljarna inte bara slentrianmässigt upprepar riksdagsrösten tre gånger vart fjärde år.

 6. Edward Riedl

  Svar till Lars Petter Björkman (2011-05-20 13:31)
  Det kommer säkert att forskas en del kring detta efter extra valen. Men om du har rätt i intresset för lokaldemokratin är det nog annat än skilda valdagar som behöver diskuteras. Dessutom visar röstsplittringen redan idag att människor trots allt verkar bry sig rätt mycket om lokalvalen trots gemensam valdag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.