Edward Riedl (M)

Barnfattigdom

Barnfattigdomen har diskuterats mycket under våren som gått. Jag hade i förra veckan inne en debattartikel i VK om just detta där jag försöker problematisera frågan. För tro mig – Det finns ingen som gillar barnfattigdom. Men för att kunna bekämpa den måste vi veta vad det är vi vill bekämpa. Det är faktiskt skilnad på absolut och relativ fattigdom. Problemet med den relativa fattigdomen som socialdemokraterna vill använda är att den först och främst mäter inkomstskillnader och inte fattigdom. Den relativa fattigdomen ökar när din granne får ett jobb. Men samtidigt minskar fattigdomen. Med andra ord så har det viss betydelse vilka hur och med vilka ord vi förklarar.

Bekämpa barnfattigdomen på ett sakligt sätt

Under våren så har barnfattigdomen i samhället diskuterats flitigt. I sig är det en viktig debatt. Vårt samhälle har ett ansvar att bekämpa fattigdom både i Sverige och utomlands. Däremot är det viktigt att debatten förs på ett sakligt sätt så att vi vet vilka åtgärder som är effektiva.

Vissa socialdemokratiska debattörer har en förkärlek att enbart tala om relativ fattigdom som enbart tar hänsyn till hur någon har det ekonomiskt i jämförelse med andra. Detta är en dålig mätmetod att använda om man verkligen vill arbeta för att folk ska få det bättre. Ingen kan rimligen påstå att någon ska behöva räknas som fattig bara för att hans eller hennes granne har fått ett nytt jobb?

Om man istället tittar på hur många barn som tillhör familjer som lever under gränsen för att få försörjningsstöd, vilket kan vara ett rimligt sätt att mäta fattigdom i Sverige även om även dessa har det oerhört mycket bättre ekonomiskt är fattiga i de allra flesta länder, så minskar glädjande nog denna grupp.

Allianspartierna har sedan länge insett att den allra största anledningen till ekonomiska problem i vårt land är att så många har stått utanför arbetsmarknaden. Därför så har vi prioriterat kampen mot arbetslösheten framför allt annat. Vi har sänkt skatterna mest för de som tjänar allra minst, vi har gjort det mer lönsamt att arbeta även för den som inte har en så hög lön och vi har gjort det enklare för unga människor att komma in på arbetsmarknaden.

Självklart finns det grupper av barnfamiljer som har haft det svårare än andra att få ekonomin att gå ihop. För att nå dessa så har Alliansen

genomfört reformer för en mer flexibel barnomsorg, som ger fler föräldrar möjlighet att kombinera yrkes- och familjeliv och för en mer kunskapsinriktad skola där alla barn, även de som inte kommer från ekonomiskt starka hem, ska få möjlighet att utveckla sin fulla potential. Vi har även infört ett extra flerbarnstillägg i barnbidraget för att hjälpa de föräldrar som har ett stort försörjningsansvar för många barn.

Det går att hjälpa de barn som i vårt land lever under tuffa ekonomiska villkor, men då måste man dels presentera konkreta förslag på hur dessas situation kan förbättras, dels diskutera dessa frågor sakligt istället för att som oppositionen blanda ihop äpplen och päron och enbart diskutera den relativa fattigdomen. En sådan hållning hjälper ingen till att få det bättre ställt.

Edward Riedl, Riksdagsledamot (M).

19 kommentarer

  1. Conny Forsström

    Att barnfattigdom finns är ett faktum. Sen vill jag också veta vad Riedl tycker om jobb som ger 20 kr/timme (reklamutdelningsarbete för vuxna som har detta som sin födkrok) eller heltidsarbete för 4500 kr /månad? Jag vet människor som jobbar som är fattiga. Detta illustrerar en enda sak för mig. Jobb till vilket pris som helst är inte saliggörande. Att jobba heltid för 4500 kr/månad, det ska INGEN, jag upprepar, INGEN tvingas till! Håller du med? Detta är skälet till varför vi behöver en rimlig a-kassa, så att människor aldrig behöver ta jobb till sådana villkor. Återigen, håller du med?

  2. zoega59

    Det finns knappast något som heter barnfattigdom.
    Det är helt befängt att barnen ska ha det senaste modet och de nyaste grejerna.
    Fattigdomen grundar sig i att föräldrarna av någon anledning har nedsatt inkomst

  3. Ante

    Tycker du att man ska räkna absolut eller relativt när man jämför skattesänkningar för olika inkomster?

    Du skriver att ni sänkt skatten mest för dom som tjänar mest. Men det stämmer inte. Om man räknar absolut säkning som du vill göra när det gäller barnfattigdom har den som tjänar 17000kr/mån fått 1277kr lägre skatt per månad. Den som tjänar 34000 kr/mån har fått en absolut sänkning med 3110kr/mån.

  4. RWR

    Ett tillfälligt jobb, en åtgärd eller en kortare period kan man ta en lägre lön men det är naturligtvis inte rimligt att leva på i längden. Såvida man inte är tillfreds med det förstås.

    Det förutsätts att det finns en möjlighet att utvecklas samt att lönen sätts därefter. Arbetsmarknaden skall ha en dynamisk prägel där ett bra utfört jobb ska ge en bra lön. Vi måste ha en möjlighet att växa både vad gäller kompetens och lön. Det innebär inte att lönen behöver vara hög initialt men det ställer krav på att min ansträngning ska belönas utifrån vad jag presterar.

  5. RWR

    Tror jag sagt det förr. Barnfattigdomen som vi ser i dag i statistiken är till största del ett integrationsproblem! Lägg den stora satsningen på att ge våra nya Svenskar möjligheten att snabbt komma in på arbetsmarknaden så kommer det också att synas i statistiken.

  6. Krister Klermalm

    Eran arbetslinje balanserar inte med en sund och trygg välfärdssystem. Det är som att inte ha balansräkningen eller ha enbart tillgångarna i redovisningen.

    Visst kan fattigdomen minskar när någon får sig ett jobb, dock kan det vara skit lön som inte gör någon skillnad ekonomiskt när det inte gäller en tillsvidare anställning.
    Är det inte viktigt också att främja bort från fattigdomen inom välfärden där idag finns låsningar av tjänstepersoner inte gör sitt jobb och ojämna villkor i vad som ingår i normen etc.

    Vill man verkligen arbeta eller för den delen byta arbetsgivare för att du vill kunna få det bättre.
    Befinner du dig inom välfärdssystemen kan du mycket rimligt räkna dig som fattig för att hans eller hennes granne har fått ett nytt jobb. För ni är kvar i låga ersättning eller försäkringar etc.

    Har verkligen den här gruppen av barnfamiljer som lever under gränsen för existensens normen – att få försörjningsstöd – av det förändrade sjukförsäkringen minskat? Vissa har väl fått aktivitetsersättning som inte gör saken bättre ekonomiskt. Att läsa statistik kan få det se bättre ut än det i verkliga förhållandena faktorerna.

    Bara för att även om även dessa har det oerhört mycket bättre ekonomiskt är fattiga i de allra flesta länder, ska vi inte slå oss för bröstet att goda statsfinanser och lovorda ”arbetslinjen”. När lagen inte täcker eller är skrivna rättssäkert för den enskilde att nyttja systemen. Som att byta jobb eller en folkbokförd kommun inte ska kunna neka en försörjningsstöd bara för att du vistas i en annan kommun för att ha umgänge med barnen eller/och söker jobb.

  7. Krister Klermalm

    Främsta orsaken till den enskildes ekonomiska situation och möjligheter av frihet i systemen som bidragit till att inte kunna bli självständig ekonomiskt – är just alla lagar och direktiven så orättfärdiga skrivna och inte alls gynnsamt för den enskilde att nyttja olika åtgärderna i systemen, för dessa säger olika saker. Det märks att ni inte främja ”rättssäkerheten inom välfärden” med ert ”arbetslinje”.

    Att Sverige har ett av världens med icke rättssäkert sociala skyddsnät är det inte tvekan om så är, och bland de jämnare sociala skillnaderna i världen däremot ökar bland de mest ökade klyftorna i världen inräknad med välfärdssektorerna.
    Nog kommer det att göras fel i hanteringarna av olika ärenden – oavsett färg på regering. När det upptäcks av den enskilde eller tjänstepersoner så körs dessa över av politikerna. Så det stämmer inte alls med att ni är intresserade av att föra en politik som syftar till att rätta till de fel som upptäcks, och föra en politik som ska hjälpa människor att leva ett drägligt tillvaro samt tillbaka till arbete.

    Vill du också att Kommunerna ska ta sitt ansvar gällande utbetalningarna av försörjningsstöden sker god tid innan dagarna 28, 30 och 31 – då bland annat autogiro dras på kontot?

    Vill du också att Kommunerna ska ta sitt ansvar för sitt handlande kring försenade utbetalningar att kommunen står för alla extra utgifter, kostnader etc – oavsett vad för faktura som gäller i normen eller inte – av följden av detta?

    Idag bryter ju socialförvaltningen i att inte värna om den enskildes ekonomiska läget att vara självständig. När den enskild får skulden för soc hantering kring det att hamna i skulder som inte är förvållad av den enskilde. Hur kan den enskilde bli självständig i framtiden när den enskilde hamnar hos fogden av kommunens nonchalans.

  8. Edward Riedl

    Svar till Conny Forsström (2011-07-31 10:04)
    Heltidsjobb för 4500 kronor i månaden brutto är enligt min uppfattning orimligt i Sverige. Där har vi inga olika uppfattningar.

    Men lösningen är inte bidragsystem i olika former utan en politik som ger jobb med vettiga löner och skattenivåer för de med låga imkomster som är rimliga.

  9. Edward Riedl

    Svar till zoega59 (2011-07-31 10:18)
    Du har rätt i sak. Men barnen i ekonomiskt utsatta familjer växer givetvis upp i det som kan benämnas relativ fattigdom. Bästa sättet att komma till rätta med det är att deras föräldrar får ett jobb.

  10. Edward Riedl

    Svar till Ante (2011-07-31 13:09)
    Jag tycker precis som i fallet med fattigdom att både begreppen bör användas i analysen av var vi är och vart vi vill komma. Det är sammantagna analyser som bör ligga till grund för de politiska beslutem.

  11. Krister Klermalm

    Jag kan inte korta ned mer av sådana viktiga företeelser som förekommer i Sverige och i välfärdsystemen.
    Jag ställer inga frågor forutom gällande dessa två som jag inte har fått svar på. REsten är konstaterande i verkliga livet.

    ”Vill du också att Kommunerna ska ta sitt ansvar gällande utbetalningarna av försörjningsstöden sker god tid innan dagarna 28, 30 och 31 – då bland annat autogiro dras på kontot?”

    ”Vill du också att Kommunerna ska ta sitt ansvar för sitt handlande kring försenade utbetalningar att kommunen står för alla extra utgifter, kostnader etc – oavsett vad för faktura som gäller i normen eller inte – av följden av detta?”

    Det följ kommentar

    ”Idag bryter ju socialförvaltningen i att inte värna om den enskildes ekonomiska läget att vara självständig. När den enskild får skulden för soc hantering kring det att hamna i skulder som inte är förvållad av den enskilde. Hur kan den enskilde bli självständig i framtiden när den enskilde hamnar hos fogden av kommunens nonchalans.”

  12. Krister Klermalm

    Ska den folkbokförda Kommun ska kunna neka en försörjningsstöd bara för att du vistas i en annan kommun för att ha umgänge med barnen eller/och söker jobb?
    Är intressant att få besvarad. Är svaret nej, så ska Hörnefors kommundelsavdelningen utbetalla två månaders försörjningsstöd.

  13. Conny Forsström

    Jag skrev längre ner i denna kommentarstråd om vuxna som jobbar för 4500kr/månad och du höll med om att det inte är rimligt. Jag hävdar att en rimlig a-kasseersättning drar undan mattan för oseriösa företagare som t.ex. företaget vi läste om i Umeå för någon vecka sedan där personalen endast fick lön om solen sken. Kan man inte driva företag annat än genom att blåsa anställda på deras rättigheter så är det ett tydligt tecken på att företaget inte är lönsamt, kanske också ett tecken på överetablering i gällande bransch.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.