Edward Riedl (M)

Nu är det viktigt med ansvarstagande

Imorse när jag läste ledaren i VF, skriven av den tidigare riksdagsledamoten Lena Sandlin (S), blir jag lite orolig. Hennes lösning är att Sverige ska låna pengar för att elda på ekonomin. Detta i kombination med luddiga uttalanden om stora satsningar utan finansiering från andra socialdemokrater gör bilden än dystrare. Anledningen till att Sverige klarade finanskrisen 2008 kanske bäst i hela Europa handlar om ansvarstagande och försiktighet från alliansregeringens sida. Detta gör att vi nu också är bättre rustade för att möta turbulensen på världens finansmarknader under hösten. Har inte socialdemokraterna lärt något av alla de länder som nu är skuldsatta upp över öronen och tvingas skära i välfärden?

Edward Riedl (M).

7 kommentarer

  1. JonasE

    Socoaldemokraterna lämnade efter sig en budget med stora överskott….hur der det ut nu med Alliansens ”asvarstagande”??.

  2. Ante

    Du visar själv brist på ansvar när du påstår att jobbskatteavdraget på längre sikt ger högre skatteintäkter. Var har du fått dom uppgifterna ifrån? Eller är det något du hittat på själv?

    Finansdepartementet har i promemorian ”Arbetsutbudseffekter av ett förstärkt jobbskatteavdrag och förändrad statlig inkomstskatt” analyserat jobbskatteavdraget. Följande har dom kommit fram till i promemorian.

    ”Självfinansieringsgraden är ett mått på en åtgärds långsiktiga offentligfinansiella effekt i förhållande till den kortsiktiga. För det fjärde steget av jobbskatteavdraget uppskattades den direkta kostnaden till 10 miljarder kronor. På sikt förväntas det fjärde steget medföra ökade skatteintäkter på grund av ökat antal arbetade timmar och minskade offentliga kostnader t.ex. minskade transfereringsutgifter. Den långsiktiga offentligfinansiella kostnaden för det fjärde steget beräknas till 7 miljarder kronor. Självfinansieringsgraden
    är då 30 procent.”

    Jag tycker det är oansvarigt att som du Riedl påstå att jobbskatteavdraget ökar skatteintäkterna på längre sikt när erat eget departement säger motsatsen. Var har du fått dina uppgifter på att jobbskatteavdraget ökar skatteintäkterna?

  3. Krister Klermalm

    Ordning och reda i statsfinanserna har också den Socialdemokratiska majoritets regering gjort efter 90-tals krisen. En städning som stått dyrt för folket. Nu måste vi investera för framtiden med att stärka välfärden i ordning och reda som ni inte har tagit på ett ansvartagande sätt. För vi har överskott i dessa kassor som handlar om arbetslöshets- och sjuk-försäkringarna. Samtidigt ställa större krav på finansiella marknaden attt ha hållbara system med faktiska säkerheter till hands.
    Dessutom ska Sverige följa mänskliga rättigheter med lag och direktiv stärka medborgarnas rättsäkerhet som i och med bortskyfflande ansvar ifrån staten utalar om med ”enskilda fallen” och när kommunerna inte tar sitt ansvar ska staten ordna till för den enskildes rättsäkerhet.
    Till sist förespråkar jag skattelättnader för pensionärerna före femte skatteavdraget för de som redan har ett arbete.
    Landet måste ta vara om varje medborgare på ett värdigt sätt i rättsäkerhetens namn enligt FN konventionena. Ansvar har folket inte beslutfattarna som använder argumentet ”kan inte säga någonting om enskilda fallet”!

  4. Edward Riedl

    Svar till JonasE (2011-08-19 12:28)
    Att du ens försöker. Du måste givetvis jämföra Sverige med omvärlden då världskonjunkturen påverkar oss som litet exportberoende land. Jag tror inte så många går på de här enkla försöken att skriva om verkligheten.

  5. Edward Riedl

    Svar till Ante (2011-08-19 16:24)
    Vi har idag större skatteintäkter än när vi tog över makten trots våra skattesänkningar. När fler betalar en något lägre skatt ökar statens inkomster och reformerna självfinansierar sig på sikt. Det finns mycket spännande att läsa kring detta även när det gäller rut och rot.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.