Edward Riedl (M)

Försäkringskassan ska bli bättre

Försäkringskassan ska nu öka kvaliteten när sjukförsäkrades arbetsförmåga bedöms. En ny utredningsmetod börjar använadas redan nu i september där de sjukförsäkrades egna berättelser ska bli ett viktigare inslag i bedömningen.

Läs mer här.

Edward Riedl (M).

12 kommentarer

 1. Arbetare

  Men seriöst kan det verkligen behövas?
  Enl tidigare inlägg du skrivit i flera år måste det anses onödigt, då nya regler och FK fungerat helt enl intentionerna och all kritik därför avfärdats helt!

 2. litentanta

  Med risk för att verka tjatig måste jag ju bara få påpeka att det här är exakt likadant som förr, genomgick en sådan utr. våren 2010 själv. Betald av fk, utredd av både läkare (i detta fall en ortoped ???) och även en psykiatrisk utredning eftersom att jag som varandes epileptiker har stora problem med minne och koncentration bl.a.

  Jag vet att det är lätt att ”bara” länka till artiklar men undrar var DU står i den här frågan. Tror du också att det som behövs är en längre utläggning av den sjuke, inte direkt nåt nytt under solen, ännu en sorts ”specialutbildad” läkares kompetens (vilket dessa SLU-läkarna påstods ha tidigare även om det definitivt inte handlade om att matcha problematiken hos den sjuke med kunskapen hos läkaren…

  En ortoped kan definitivt INTE mer om neurologi än min egen läkare, i mitt fall kunde han dock sia in i framtiden och konstaterade att ”Vi vet ju inte vilka läkemedel som kommer att finnas sen…osv” och kunde därför inte använda sig av min huvudsakliga diagnos för ev sjukersättning utan jag blev också utförsäkrad.

  Och sen, att påstå att det här nya kommer att startas upp redan i höst, känns lite överdrivet kanske? ”Under hösten ska metoden användas på prov för att bedöma 100-150 sjukförsäkrade. Våren 2012 görs en bredare prövning.”

  Jag verkar hinna in i en andra utförsäkringsperiod före några vettiga förändringar görs, det är minst sagt ovärdigt sittande regering och både du och Kristersson borde vara tämligen besvärade. Det handlar om många människor som far oerhört illa, vill ni veta mer finns all information redan framme. Varför inte använda er av det ni redan vet?

 3. Jan-Erik Vahlström

  Jadu, det säger du. Hur många har inte redan drabbats av den borgerliga cynismen? Öka kvalitén säger du. Det är lätt för dig att säga, men vad betyder det för dom som drabbas och som redan har drabbats? I er ideologi gäller att ge till dom som redan har jobb (ex jobbskatteavdragen) och och mest till dom som redan har det bra samt dra in för dom som har drabbats av sjukdom, pensionärer mm. Detta som jag har skrivit vet du mycket väl, men du kommer säkert att svara med några övergripande formuleringar.
  Moderat- nej tack.

 4. JonasE

  FOrfarande så saknas ett vettigt begrepp för arbetsförmåga, som följer verklighetens arbetsmarknad, och inte en fiktiv/påhittad arbetsmarknad som Alliansens arbetsförmågebegrepp går efter!!.

  Då hjälper det lite att FK skall bli ”bättre”…..det verkar fortsatt upp till Opposionen med att återgå till ”normalt förekommande arbete” för att ställa detta till rätta!!.

  Då det finns gott om prejudicerande dommar på ”normalt förekommande arbete”, som säger att man kan inte bedöma en arbetsfömåga mot ett visst arbete utan att den sjuke faktist erbjuds just detta arbete också!…..verklighetens arbetsmarknad gäller alltså!!…..bör inte verkligheten gälla även för Alliansen??.

 5. JonasE

  En fråga till, vem har ni tänk skall anställa alla sjuka som ni ”hittat på” en arbetsförmåga åt ??…..den är ingen block som tyck ha lösningen på det, så det är inte många som vill anställa de som inte är full friska, så vem skall anställa alla sjuka ??.

 6. Edward Riedl

  Svar till litentanta (2011-08-26 20:17)
  De stora välfärdssystem som vi har kommer troligen aldrig att bli helt perfekta och hindra att enskilda hamnar i kläm även om det ständigt måste vara vår strävan.

 7. Edward Riedl

  Svar till Jan-Erik Vahlström (2011-08-26 21:18)
  Om vi inte klarar en politik som ger människor trygghet vid sjukdom kommer väljarna inte ge oss förnyat förtroende nästa val. Självklart gör vi allt vi kan för att förbättra. Men aldrig någonsin under någon regering har dessa stora välfärdssystem varit befriade från kritik och människor som hamnar i kläm. Trots detta ska givetvis vår strävan vara att ingen ska fara illa i våra skattefinansierade skyddsnät.

 8. Edward Riedl

  Svar till JonasE (2011-08-27 13:09)
  Nu är det ingen politiker som sitter och hittar på arbetsförmåga åt någon vilket jag förutsätter att du känner till.

  Vi kommer att fortsätta att göra allt vi kan för att de som har möjlighet att komma tillbaka till arbetslivet också med stöd och hjälp ska kunna göra det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.