Edward Riedl (M)

Bankproblem

Swedbanks återköp av egna aktier har nu kritiserats av både Riksbanken och finansministern. Som svar på den kritiken skickar Swedbanks vd igår kväll ett pressmeddelande där han säger att bankens planerade återköp kommer att fortsätta. Det är en minst sagt uppkäftig hållning från en bank som utan statens insatser 2008 och framåt troligen inte hade funnits. I takt med att banken minskar det egna kapitalet minskar också bankens möjligheter att klara sig på egna ben om/när vi får nya problem på de finansiella marknaderna. Men Swedbank tillhör i dagsläget Europas näst mest kapitaliserade bank vilket gör att kritiken mot just Swedbank idag blir mer komplicerad. Desto mindre eget kapital banken har desto större blir hävstången för aktieägarna. Men på samma sätt ökar risken för att skattebetalarna återigen måste gå in och rädda bankerna. Det grundläggande problemet är att bankerna inte agerar på vilken marknad som helst. Jag tror på konkurrens och privata aktörer på bankmarknaden men de kan inte vara lika fria som idag utan vi behöver förse bankmarknaden med mer regler och restriktioner.

Edward Riedl (M).

4 kommentarer

 1. Ove Seltmann

  Tre kommerisella delar samt politiken är de som har störst direkt inverkan på vår ekonomi.
  Exportföretagen inkl besöksnäringen även en del invandrade personer med egen förmögenhet bidrar betydligt till inflödet av kapital.

  Utflödet av kapital sker när befolkningen i Sverige tar med sig kapital utomlands, samt importföretag som köper varor utomlands och säljer i Sverige.

  Helst ska inflödet av kapital vara större än utflödet. Tyvärr är importföretag i stor majoritet. Beroendet av några fåtal exportföretag är stort. Det kan lätt bli en stor obalans i byteshandeln eftersom exportföretagen är känsliga och medvetna om sin relativa maktposition.

  Flertalet individer har otillräckligt med pengar för att köpa en bostad och därför tar de hjälp av banken. Somliga lånar pengar till bostad trots att de skulle kunna betala allt själv utan lånade pengar. Dessa personer tänker som banken, de vill ha en hävstångsseffekt och eftersom de har ett val att låna eller betala allt själv så är skillnaden stor mot de som måste låna från banken för att kunna köpa bostad.
  UTBUD OCH EFTERFRÅGE PRINCIPEN STYRS I DAG TILL STÖRSTA DELEN AV INVANDRING/UTVANDRING OCH FLERBARNSTILLÄGG KONTRA BANKENS OCH BOSTADSBOLAGENS VILJA AV ATT TJÄNA PENGAR.
  Företagens arbetskraft blir mer lojal om den är skuldsatt.
  För de som tycker att ekonomi är sport så ligger det i spelts regler att hålla koll på skulderna och beräkna när det kommer att krascha. Det finns stora pengar att tjäna för de som beräknar rätt. Ibland har dessa personer inflytande på enorma kapital summor. Det är givet att banken är den aktör som har störst makt, makt kan köpas för pengar och banken har alltid mest pengar.

  Det som egentligen är enkel matematik ränta på ränta på ränta… göres en stor hemlighet av. Frimureriet har bidragit enormt mycket till världens kaos.

  Adolf Hitlers farmor var judinna. A.H blev finasierad av judiska stor bankirer. A.H och hans finasieärer var alla frimurare.
  Dagens skulder har en orsak

 2. lf

  Ja,bankproblem.Men självklart kan ju de göra vilka dumheter som helst.Skattebetalarna står ju för smällen.
  Du tror på fri konkurrens,men skärpta regler.Jaså!.
  Då världen styrs av marknader,kreditinstitut och övriga kapitalvärden,då kan du som politiker räkna med att sitta på släpvagnen och konstatera att vi har inget inflytande.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.