Edward Riedl (M)

Carema, riskkapitalbolag och äldreomsorg

Debatten har nu gått hög gällande privata företag i äldreomsorgen. Jag har skrivit flera inlägg i ämnet tidigare här på bloggen. Det har varit feststämmning hos vänsterdebattörer och politiker när de kunnat gotta sig i det som hänt. Jag är den första att beklaga när människor far illa – Oavsett om det varit privata eller offentliga huvudmän. Jag vet också att de allra flesta som jobbar med människor i äldreomsorgen varje dag gör sitt bästa för våra äldre – Oavsett om det sker i privat eller offentlig regi. Vi ska aldrig acceptera att verksamheten inte är bra – Oavsett om den är privat eller offentligt driven.

Regeringen utreder nu också om det är enskilda exempel på missförhållanden vi sett och om det skiljer sig mellan offentlig och privat äldreomsorg. Beroende på vad resultatet visar så kan vi sedan agera. Men i grunden är jag för att människor får välja vem de vill ska utföra välfärdstjänster som vi betalar för tillsammans via skatten. Jag har svårt att se fördelarna med statliga monopol där människor inte får välja.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , , ,

36 kommentarer

  1. Peggy Sjöström

    Jo, alla människor bör få lika och bra vård oavsett om de väljer en privat eller statlig vårdgivare. Men jag har svårt att förstå varför DU och andra moderater inte kan fatta att det bör inte vara möjligt för en privat verksamhet att göra en stor vinst med orimliga stora bonus till styrelsen på skattebetalarens bekostnad. Ännu mer skamligt är att vinsten göms i andra länder för att kraftigt minska skatten… skatten som BÖR fortsätta cirkulera här för allas skull.

  2. Arbetare

    Du talar om feststämninghos debattörer som gottar sig?
    Vad jag ser är en växande förtvivlan och frustration hos alla som förstår och inser vad som händer pga er moderatpolitik. Förtvivlan är ordet.
    Fest, kapitalfest, har det däremot varit och är, i alla de företag som ni skänkt våra skattepengar till. Många av dem riskkapitalbolag som inte en skattar i Sverige.
    Där har du den stora festen!!!
    Vårt land dräneras på kapital, våra skattepengar, och det enda du noterar är kritiken mot detta slöseri!
    Kallt och okänsligt-som vanligt.
    Bry dig inte om att svara med dina schablonsvar.

  3. lf

    Många bloggar av Edvard och många kommentarer av kritiska människor som är allvarligt uppretade och oroade då de ser var som händer.Men inga kommentarer från dej.
    Hur kan du säga att människor gottar sig och har feststämning då man ser vad som händer.
    Du och andra inom borgerligheten har som mantra att man ska kunna välja.Vilken valfrihet? Och nu ska visst tvinga kommuner till valfrihet. Möjligtvis kan de som har kontakter och kontanter välja .DU beskriver offentliga verksamheter som om de vore kommunistiska monopol.Jag hoppas verkligen att alla offentliga anställda protesterar.
    Avslutningsvis:Ser du fördelar av att vården styrs av riskkapitalbolag?

  4. Mr Cool

    Signaturen Peggy undrar varför det är möjligt för ett privat företag att göra stor vinst? Svaret är enkelt eftersom som offentlig vård oftast är kostnadsinneffektiv och därför finns det stora besparingspotentialer och ändå leverera samma kvalitet. Nu verkar det som om just det senaste brustit på sina håll men inget nytt under solen för vårdskandaler har alltid duggat tätt över tiden. Men det som förvånar mig mest är att ingen lägger skuld på de som upphandlar tjänsten!! Just vård är en skitsak att mäta kvaliteten på och fyller inte leverantören måtten så skall den ut omgående och ersättas med fungerande leverantör. På så sätt kan skattebetalaren få mer vård för pengarna. De stora vinterna visar bara att det är något sjukt med den offentliga vården för skulle den fungera perfekt skulle inte behovet av alternativ aktör finnas. Jag vill när så är dags ha valmöjlighet och kanske även med eget kapital kunna påverka min miljö i väntan på pärleporten.

  5. Edward Riedl

    Svar till Peggy Sjöström (2011-12-16 11:10)
    Vad roligt att du också ser värdet av valfriheten.

    Sedan har regeringen satt igång ett arbete för att se till att företagen inte längre ska kunna skatteplanera. Om jag förstått nyhetsrapporteringen rätt så har flera bolag redan planerat att sluta med räntelånen som är den form de valt för skatteplanering.

  6. Edward Riedl

    Svar till Karl-Gustav Sjöström (2011-12-16 11:31)
    Jag tror inte någon sådan koppling finns. Däremot förstår jag att våra politiska motståndare försöker bildsätta detta på just det sättet.

    Skulle det finnas oegentligheter, vilket inte påvisats, så är jag den starkaste kritikern av sådant.

    Politiken ska stå helt fri från särintressen. Det gäller oss såväl som andra partier. mot den bakgrunden är jag också mycket kritisk till fackförbunds sponsring av socialdemokratin och socialdemokratins stora beroende av spel och dobbel för sin politiska verksamhet.

  7. lf

    Edvard denna debatt förlorar du! Att du bara kan sticka ut hakan en gång till.
    Här är det frågan om omvårdnad och medmänsklighet,och du pratar om att välja.Alla vill väl ha bra vård.På dig låter som du tycker att de gamla skall välja ungefär som om de vore spekulanter på börsen.
    Jag hoppas att medborgare i Västerbotten och även i övrga Sverige tar avstånd från Edvard Ridels gamla klassskillnadspolitik.

  8. Edward Riedl

    Svar till Arbetare (2011-12-16 14:25)
    Om dina slutsatser vore rätt borde väl rimligen väljarna fly från oss i opinionsmätningarna? Nu ser väljarflödet dock precis omvänt ut.

    Dessutom tror jag att människor är både vara kritiska mot misskötsel av privata bolag i välfärdssektorn samtidigt som de gillar valfrihet. Till detta sker det tyvärr också misskötsel även i offentlig verksamhet.

    Varje gång människor far illa – Oavsett privat eller offentlig verksamhet – Är en gång för mycket. Men jag tror ni socialdemokrater drar helt fel slutsatser av de fel som uppdagats.

  9. Edward Riedl

    Svar till lf (2011-12-16 14:59)
    I vanlig ordning tillskriver du mig åsikter jag inte har. Prova att läsa det jag skriver ibland innan du skriver.

    Det sora flertalet inom både privat och offentlig äldreomsorg gör varje dag ett fantastiskt arbete för våra äldre.

    Det är dessutom i grunden bra att äldre och deras anhöriga kan välja var de vill få sin äldreomsorg samtidigt som personalen har flera arbetsgivare att välja mellan.

  10. lf

    Mina kära bloggkommentatorer,vi upplever ett trendbrott.Plötsligt börjar Edvard att kommentera direkt.Vad är det som händer? Nä Edvard,vad tycker du om statliga monopol? Är det möjligheten att inte kunna ta ut vinst som är problemet?

  11. lf

    Då Edvard Riedel är pressad då skriver han i kommentaren som om kommentatorerna inte fattar. Han har gjort gång på gång.Vilken billigt försvar av en en politiker.
    Tycker du att de som nu ligger i genomsura bjölor och bajs har glort ett bra val ?

  12. Pär Andersson

    Äldre människors väl och ve offras på den heliga valfrihetens altare. Detta ideologiska altare har redan många liv på sitt samvete och därför är det mycket viktigt att det kringgärdas med mycket tydliga regler. Att använda de för tillfället höga opinionssiffrorna för att rättfärdiga sin katastrofala och i princip oreglerade avreglering av äldrevården är arrogant och fräckt. Man hoppas att detta oreserverade högmod hos alliansföreträdarna föregår ett platt fall i kommande val.

  13. Conny Forsström

    Ni allianspolitiker i allmänhet och moderaterna i synnerhet tycks ropa på valfrihet för valfrihetens egen skull (och förstås lika mycket för att företag ska tillåtas tjäna pengar på vård). Vad är det för vits med valfrihet när det finns alternativ som Carema? Då är det BÄTTRE att lägga alla skattepengar på att den kommunala vården blir optimal!

    Om jag som vårdtagare riskerar att välja ett alternativ där jag utsätts för vanvård, vad är då vitsen med valfrihet Edward Riedl?

  14. Conny Forsström

    P.S. I senaste numret av Vision (f.d. SKTF) läser jag hur en tidigare enhetschef på Attendo fick sparken för att hon ville utöka de små matportionerna samt öka bemanningen på ett äldreboende. Ganska talande………

  15. Conny Forsström

    I din kommentar till If skriver du att det (valfrihet i vården) är bra för att arbetare har flera arbetsgivare att välja på…..hade du glömt att vi har något som heter arbetslöshet? I praktiken innebär detta och upphandling (där företagen bjuder under varandra och SAMTIDIGT ändå ska göra vinst) att arbetsvillkor och löner är destinerade att försämras.

  16. lf

    Tycker du att riskkapitalbolag skall vara med och styra välfärden i Sverige?
    Det finns ju andra frågor också.Men du svarar ju inte.
    Var finns du Edvard Riedel?

  17. lf

    Tycker du att riskkapitalbolag skall vara med och styra välfärden i Sverige?
    Det finns ju andra frågor också.Men du svarar ju inte.
    Var finns du Edvard Riedel?

  18. Karl-Gustav Sjöström

    ”Oegentligheter” Riedl är något som du säger dig vara den starkaste kritikern av. Det skulle skulle bara fattas annat.

    Än har jag inte sett någon påstå att Moderaternas samröre, koppling eller vad vi nu skall kalla det med Carema, har varit att betrakta som oegentligheter, d.v.s. bedrägeri (enligt Svenska Akademins Ordlista).

    Vad dina politiska motståndare i stället velat visa är hur moraliskt olämplig er koppling till Carema är. Vi är många som skulle vilja veta hur du ser på den saken.

  19. lf

    I Vanlig ordning vill du påstå att jag har inte läst din blogg och förstått.Men du påstår att det har varit feststämning hos vänsterdebattörer och politiker och de gottar sig åt den vanvård som kommit fram.
    Du som är en riksdagspolitiker,vilka åsikter har jag skrivit om dig som är fel?

  20. lf

    Jag frågar dig än en gång:Ser du fördelar av att vården styrs av riskkapitalbolag?
    Denna enkla fråga bör du ju som är riksdagsledamot kunna svara på.Eller hur.
    Jag noterar också att då du är trängd så vill låta gällande att jag inte förstått vag du skrivit.
    Det är en billig undanflyckt,Edvard.

  21. Edward Riedl

    Svar till lf (2011-12-16 16:45)
    Du har rätt till din åsikt precis som jag till min. Jag är övertygad om att valfrihet och en mangfald leder till att människor får det bättre. Men sedan är verkligheten varken svart eller vit. Skulle det visa sig, vilket vi inte vet idag, att privat driven vård och omsorg skulle ha större kvalitetsbrister så får vi hantera det då.

  22. Edward Riedl

    Svar till lf (2011-12-16 17:10)
    Det är inget trendbrott. Jag svarar ungefär en gång i månaden på kommentarer.

    Sedan är inte vinsten ett problem för mig så länge vi får valuta för skattepengarna. Vinst är inget fult utan oftast resultatet av välskött verksamhet. Däremot ska vinsten skattas i Sverige vilket nu regeringen tillser.

  23. Edward Riedl

    Svar till lf (2011-12-16 17:57)
    Jag vet inte vad du syftar till. Dessutom sker det tyvärr dålig vård och omsorg i både privat och offentligt driven verksamhet. Det är lika allvarligt oavsett var det sker. Regeringen ser nu också via en utredning över om det skiljer i kvalitet mellan privat och offentlig verksamhet. I övrigt ogillar jag plakatpolitik som den du ger uttryck för i din kommentar.

  24. Edward Riedl

    Svar till Pär Andersson (2011-12-16 18:28)
    Det går säkerligen att stärka kontrollen av både privat och offentligt driven verksamhet. Men att kalla den obefintlig anser jag vara grovt felaktigt. Sedan är det min bestämmda uppfattning att människor gillar valfrihet alldeles oavsett det som nu rullar i media.

  25. Edward Riedl

    Svar till Conny Forsström (2011-12-16 19:22)
    Det du missar Conny är att det sker vanvård även i offentlig verksamhet. Det är där hela ditt resonemang faller. Regeringen utreder nu om det finns kvalitetsskillnader idag mellan privat och offentlig verksamhet. Sist detta gjordes fanns ingen sådan skillnad.

  26. Edward Riedl

    Svar till Conny Forsström (2011-12-16 19:43)
    Jag tror inte på planekonomin som modell vilket du verkar göra. Jag har aldrig sett att den skapat välstånd och välfärd för arbetande människor vilket en reglerad marknadsekonomi faktiskt gjort.

  27. Edward Riedl

    Svar till lf (2011-12-16 19:54)
    Jag svarar ungefär en gång i månaden vilket jag tror du vet.

    Jag ser inget problem med privata utförare i vård och omsorg. Däremot måste vi se till att vi får valuta för skattepengarna. Men det är något annat.

  28. Edward Riedl

    Svar till lf (2011-12-16 20:05)
    Jag svarar ungefär en gång i månaden vilket jag tror du vet.

    Jag ser inget problem med privata utförare i vård och omsorg. Däremot måste vi se till att vi får valuta för skattepengarna. Men det är något annat.

  29. Edward Riedl

    Svar till lf (2011-12-16 20:21)
    Du har rätt till din uppfattning. Poängen med valfrihet är möjligheten att både välja och välja bort. Du kan alltså fortsatt välja det offentliga om du vill. Din och andra vänsterdebattörer vill däremot helt ta bort möjligheten att välja. Det tycker jag är fel.

  30. Edward Riedl

    Svar till Karl-Gustav Sjöström (2011-12-17 10:02)
    Bara misstanken är besvärande eftersom du och andra kritiker av valfrihet kan använda det emot valfriheten.

  31. Edward Riedl

    Svar till lf (2011-12-17 19:52)
    Var har jag beskrivit offentligt utförande som kommunistiska monopol? Det är en av många felaktigheter från din sida om mig. Jag tror dessutom att du är så klok att du redan vet om detta.

  32. Edward Riedl

    Svar till lf (2011-12-18 19:05)
    Jag känner mig inte trängd. Däremot svarar jag på kommentarer ungefär en gång i månaden.

    Jag ser fler fördelar än nackdelar med mångfald och valfrihet i vård och omsorg.

  33. vardkoll

    Är valfriheten viktigare än att riskkapitalbolagen dränerar skattebetalarnas pengar? Färre anställda fler deltider ger mindre löneskatteintäkter. Sämre arbetsmiljö med mindre tid och mer stress ger lägre kvalitet. Pengar som hade kommit kommuninvånarna tillgodo. Låg personaltäthet drabbar både personal och boende. Jag har egen erfarenhet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.