Edward Riedl (M)

Illegal fildelning

Frågan om illegal fildelning är på inget sätt enkel. Från början var min uppfattning att det självklart låg i statens uppgift att stävja den brottslighet som fildelning faktiskt är. Bara för att det är enkelt att begå ett brott innebär det inte att det är mindre fel. Den som skapat en film, ett musikstycke eller något annat digitalt måste självfallet äga rätten till detta. 

Men idag fildelar 1,4 miljoner svenskar illegalt och av dem skulle cirka 500 000 riskera fängelse vid en rättegång. I ett sådant läge måste vi ansvariga politiker fundera över alternativa lösningar. Om vi fortsatt anser att vi ska bekämpa den här typen av brottslighet skapar vi ett samhälle jag tror få av oss vill ha. Jag har ingen färdig lösning på hur vi ska gå vidare. Men jag är inte nöjd med dagens ordning. Vi politiker har givetvis ett ansvar men vi delar det tillsammans med industrin.

Läs mer här.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , ,

8 kommentarer

 1. Vill ha svar!

  ”1.100 kronor för besöket hos vården.
  2.200 kronor för läkemedel.”

  Nu vill jag ha ett svar av dig. Vad är det för motiv bakom denna höjning? Varför blir detta bättre för Sverige?

 2. Leif

  Det blir ju rätt löjligt när man ser vilka bötesbelopp fildelare får betala om man jämför med våldtäktsmän eller mördare. Men det blir väl så när man sätter sig frivilligt i industrins knä och nickar instämmande. Det om något är enkelt att ändra Riedl, varför ändrar ni inte? Vågar ni inte?

 3. Max

  Fast frågan är enkel: varför ska svenska staten gå polis åt enskilda vinstintressen? Detta är såklart absurt att vi ger mediamaffian massor med undantag och en gräddfil in i rättsstaten. Det finns ingen bransch som ens i närheten fått samma respons och haft samma negativa effekt på samhället.

  De vill uppenbarligen inte följa med i tiderna och erbjuda produkter som folk vill köpa, på ett sätt som de vill köpa, och därför laddar kunderna hellre hem illegalt. Det är inte vårt problem, det är deras som vägrar anpassa sig med sin antika affärsmodell.

 4. RWR

  Man kan inte likt de stora aktörerna på mediamarknaden först styra allt till en marknad utan konkurrens(kalla den gärna socialistisk eller oligopolisk) sedan tro att man kan kväsa en hel generation med polismakt!

  Det är för dom flesta uppenbart att det kommer att bli problem med att ta fram stora filmer om ingen betalar men det är knappast konsumentens fel att man hamnat i denna situation. Det senfalldiga i allt man gjort är uppenbart. Man styr media till gamla media och tror än i dag att DVD eller Blueray är framtiden!!

  Enklare tjänster och rimliga avgifter hade från början kunnat ge en rimlig övergång till framtiden. Nu vet jag inte ens om detta är möjligt. Samtidigt har staterna svårt att se det uppenbara i att musik och film skyddas i alldeles för lång tid! Jag betalar gärna men det måste vara möjligt och rimligt …

 5. Edward Riedl

  Svar till Vill ha svar! (2011-12-30 12:12)
  Allt kostar pengar så även sjukvård och medicin. Dessa belopp som vi höjde har under lång tid stått still. Vi gör nu denna korrigering för att både fungera bättre som styrmedel (när vi satte 900 kronor i högkostnadsskyddet förra gången tog de flesta landsting 100 kr för ett läkarbesök – Idag tar de flesta landstingen 300 kr). Dessutom kan dessa ökade intäkter stärka landstingens ekonomi ytterligare.

  Om vi hade oändligt med pengar skulle det ha varit bättre att ta bort alla avgifter. Nu ser verkligheten dock inte ut så. Med ekonomiskt svaga grupper är fortsatt skyddade. Ingen behöver avstå varken sjukvård eller mediciner i Sverige.

 6. Edward Riedl

  Svar till Leif (2011-12-30 12:44)
  Jag håller med dig. Jag har som jag skriver svängt i denna fråga och försöker nu hitta fler och se om vi kan gå vidare. Därav min blogg.

 7. Edward Riedl

  Svar till Max (2011-12-30 15:14)
  Det är ditt sätt att resonera som skrämmer mig som lagstiftare lite grann. Staten ska se till att enskilda inte kränks oavsett om det handlar om stöld i en affär eller i ett hem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.