Edward Riedl (M)

Europakten

Sveriges BNP består till  cirka 50% av vår export och cirka 70% av vår export går till andra länder i Europa. Vad som händer i Europa berör Sverige och vår välfärd i allra högsta grad. Sverige är ett litet exportberoende land. Det är mot den bakgrunden rätt rimligt att Sverige är med och påverkar vad som händer i Europa vilket Europakten medger utan att ställa några krav på Sverige. Det är den utgångspunkten alliansregeringen har. Jag har inte bara så lite svårt att förstå kritiken mot att Sverige är en del av Europas lösning.

Edward Riedl (M).

Etiketter: ,

8 kommentarer

 1. Mr Sound ***

  Faktum är att uppgiften, 70 – 75 procent, har använts som beskrivning av EU:s inre marknads betydelse för Sveriges exportföretag i många år och jag betvivlar att den uppgiften är relevant i dag. Vad som dock är helt klart är att svenska exportföretag måste lyfta blicken och sluta stirra på fötterna, EU:s inre marknad kommer snabbt att betyda allt mindre eftersom tillväxt av betydelse inte längre sker i Europa.

  Likaså ligger inte de nordiska ländernas ideala utveckling i fortsatt EU-medlemskap utan i en nordisk union med helt andra förutsättningar och potential; Nordens strategiska intressen har inte sin tyngdpunkt strax norr om Milano, utan i Arktis där Danmark (Grönland) och Norge har betydande områden med förväntade olje- och gastillgångar. Därför bör en nordisk union bestående av Sverige, Norge, Finland, Danmark (inklusive Grönland som inte är med i EU) Island och Färöarna bildas.

 2. Ante Johansson

  Att vi exporterar 50 procent av vad vi producerar verkar orimligt. Offentlig sektor är nästan halva sveriges ekonomi och dom exporterar inte så mycket. Det är nått lurt med denna siffra.

 3. Mr Cool

  Att det är exporten som betalar vårt välstånd och inte kvällsöppna bibliotek i offentliga sektorn är självklart. Lika självklart är det att ett enat Europa är en fördel ör oss alla. MEN det svensken i gemen är orolig för och med all rätt är att vi p.g.a. medlemskap tvingas låna ut massor med (skatte)pengar som sedan måste skrivas av eftersom låntagarna inte kan betala för att hålla ihop pakten. På så sätt får vi då finansierara bl.a. grekernas Ouzodrickande på torget när de är pensionerade i 50-årsåldern. Det är INTE ok.

 4. Ante Johansson

  Att 50 procent av vårt BNP är export är missvisande. Om ett företag improterar en pryl från Tyskaland som kostar 100 000 kr och en annan grej från England för 50 ooo kr. En snensk arbetare jobbar en timma med att skruvar ihop dom två prylarna. Den ihopskruvade grejen säljs sedan till Norge för 160 000 kr. I statestiken registreras denna affär som att vi exporterat för 160 000 och importerat för 150 000 kr trots att det är väldigt lite arbete gjort i Sverige.

 5. Edward Riedl

  Svar till Mr Sound *** (2012-01-31 14:50)
  Här håller jag inte med dig. Dessutom är jag övertygad om att Europa även i framtiden kommer att vara den enskilt viktigaste marknaden även om andra marknader växer i betydelse.

 6. Edward Riedl

  Svar till Ante Johansson (2012-02-02 14:45)
  Det är därför vi också räknar förädlingsvärde mm för att se mer exakt vad som händer i vår ekonomi. Däremot så fungerar din beskrivning i två riktningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.