Edward Riedl (M)

Vapenexport

Sverige har en lång tradition av vapentillverkning och den svenska vapenindustrin håller internationellt mycket hög klass. Att ett litet land som Sverige faktiskt klarar både forskning och produktion av avancerade stridsflygplan är unikt. Men vi tillverkar även många andra vapensystem och en hel del forskning sker i Sverige. Det både skapar och har genom åren skapat ekonomisk tillväxt och jobb. Merparten av vår vapenexport går också till andra demokratier men i vissa fall görs bedömningen att även andra länder kan bli aktuella. Det kan då handla om deras möjlighet att skydig mot pirater, terrorister och annat. Det innebär inte att vi aldrig ska utvärdera om vapenexporten sker enligt våra moraliska värderingar. Det är också bakgrunden till riksdagens uppdrag till regeringen att se över regelverket. Riksdagen har inte sagt att det aldrig ska vara aktuellt att exportera vapen till diktaturer utan att vi bör se över hur det sett ut.

Självklart ska vi inte sälja vapen till länder som genom sin användning av dessa vapen bidrar till en mindre trygg värld genom hot mot andra länder eller sin egen befolkning. Men min uppfattning är att Sverige fortsatt ska vara ha en bra och framåt vapenindustri.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , ,

2 kommentarer

  1. Mr Cool

    Inledningsvis kan jag konstatera att fler människor nog dött i Volvobilar än för Boforskanoner och det är en rent ut sagt fånig tanke att vi kan skapa fred på jorden genom att just Sverige slutar tillverka o sälja vapen. Att köpa från ett neutralt land kan dessutom innebära frånvaro av politiska påstryckningar som stormakterna säkert försöker nyttja. Likaså är det en förutsättning att man genom att ”dela” på utvecklingskostnader kan utrusta svenskt försvar med god materiel. Glöm ej heller att de länder som vi besinningslöst öser bistånd över nästan undantagslöst är beväpnade till tänderna med moderna vapen. Vapen kan också bidraga till att avvärja konflikter om de är tillräckligt avskräckande på bägge sidor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.