Edward Riedl (M)

(S)audiarabien

Det var socialdemokraterna som gjorde upp affären med Saudiarabien 2005 när de fortfarande satt i regeringsställning. Detta faktum försöker de i tid och otid glömma bort. När Urban Ahlin (S) nu säger att (S) inte kommer att riva upp avtalet vid en eventuell (S) valvinst får han det nästan att låta som om det var alliansregeringen som gjorde upp affären.

Jag har inget emot vapenaffären med Saudiarabien. Jag tycker det är bra att vi fortsatt idkar handel med andra länder, även diktaturer, då det skapar jobb och välstånd. Det ska givetvis fortsatt ske med restriktivitet. Det jag däremot har svårt för är fega politiker som inte vågar ta sitt egna ansvar i den modell vi har för vapenexport. Vi moderater har alltid stått upp för detta. Det har skapat trygghet och jobb.

Läs mer här.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , , , ,

14 kommentarer

 1. Jan-Erik Vahlström

  Ja, jag säger då det. Ni står för vad ni har gjort. Utredning om detta pågår och er försvarsminister dribblade med sanningen och snärjde in sig så han fann för gått att lämna skeppet. Socialdemokraterna och moderaterna verkar ju vara överens om exporten till Saudiarabien, men det är dom senaste turerna som inte verkar vilja se dagens ljus och detta är alliansens verk.

 2. lf

  Det går bra att skylla på socialdemokraterna.Men du som är så insatt,var det då (2ooo5) klart att vi skulle medverka till att bygga en vapenfabrik i Saudiarabien.
  Någonstans är det fel.Du tycker inte det är något fel att vi levererar vapen till diktaturer.Dessa diktaturer bidrar till vår välfärd.
  Vilket pris skall de förtryckta folken i dessa länder betala för att vi skall leva i välmåga.
  Ni moderater har nu visat hur ni ser på folk i undertryckta länder.
  Ni likväl som andra på den högra kanten har ingen förståelse för folk som har det svårt.

 3. Martin

  Men nu är du väll ändå full av det !!
  Sitter och funderar på vad du egentligen vill ha sagt med ditt inlägg och inser ganska snabbt att du måste ha missat att vara aktiv på allt intag av media under en låååång tid.
  Skall vi bara ta Tolgfors som exempel, som inte änns kan stå rakryggad i TV och svara på frågor ärligt, utan svarar bara något unvikande.
  Som jag mins det, är han en av det borgeliga blocket.

  Om det är nu så att de är Socialdemokraternas fel att en vepenaffär görs upp, som först nu uppdagas. Skall du nu påstå att ni vaknade just upp och så..oj…här säljer vi vapen…det här hadde vi ingen aning om…vad konstigt??

  Blogga om nått roligare i stället. Vad sägs om att ta ansvar för Sverige i stället, nu när ni har glömt bort att det bor mer än folk som har jobb i vårt vackra land.

  Men Ni kallar er Nya moderaterna, men det finns inget nytt i er, förutom att ni är bättre på att vända på ord och meningar, Dvs. ni säger inte längre vad ni menar och gör inte vad ni säger, det är det enda nya i er.

 4. Ante

  Helt rätt Riedl. Vi ska sälja vapen till vilka mördardiktaturer och tortyrdiktaturer som helst. Det viktiga är att det skapar jobb och inkomster i Sverige. Att folken som lever i dessa mördardiktaturer har ett skitliv det ska vi inte bry oss om tycker jag.

 5. Stefan Westermark

  jag skulle inte ha några problem med det heller om vi producerade vapnen i sverige och sålde till almenheten med. Det finns tydlig statestik från USA att om man legaliserar vapen så minskar brottsligheten med ett snitt på 20% på 2 år. Man har sett högre och lägre fall i den % statesiken men som jag skrev 20% är snittet man fått fram.

  Vad jag menar med brottslighet är: Rån, villa inbrott och våldtäkter.

  Det var fler exempel men nu minns jag tyvär inte dem.

 6. Stefan

  Två fel blir ett rätt eller? Att sossarna skrev avtalet är väl helt ovidkommande. Det som borde spela någon roll är den svenska opinionen, inte vad ett tidigare parti i regeringsställning gjort eller inte gjort. Med din sammanhängande logik är det fritt fram att idka handel med Nordkorea, Kuba och Iran. Med Nazityskland rent av, om det fortfarande funnits. Det gäller ju att ta ansvar för välfärden. Eller var går gränsen Edward, vad vill du dra den?

  Det gäller att prioritera rätt. Jobb och välstånd går ju alltid före frihet och demokrati, det vet ju vem som helst. Kommer verkligen kännas bra i magen om/när folket i Saudiarabien reser sig mot diktaturen, och blir blodigt nedslagna av svenska vapen. Det skapade ju ändå jobb och välfärd här hemma.

  Det är lätt att bli bortskämd när man vuxit upp i ett samhälle som har allt.

 7. Edward Riedl

  Svar till lf (2012-03-31 20:59)
  Min poäng är att detta har haft brett politiskt stöd. S regeringen var de som gjorde upp affären. Vi fullföljde affären.

 8. Edward Riedl

  Svar till Martin (2012-04-01 09:47)
  För att kunna ta det ansvar du pratar om måste någon våga försvara svenska jobb vilket mitt inlägg handlar om.

 9. Edward Riedl

  Svar till Ante (2012-04-01 18:59)
  Detta får stå för dig. Vi har idag ett bra regelverk för hur denna handel ska gå till som vi har bred politisk förankring kring.

 10. Edward Riedl

  Svar till Stefan (2012-04-06 08:20)
  När det gäller vapenaffärer så har Sverige en lång tradition oavsett färg på regeringar att fullfölja ingångna avtal. I annat fall får vi inte sälja vapen. Vi har ett regelverk som vi politiskt haft brett stöd för. Detta ska följas. Däremot är vi alltid fria att i framtiden ändra dessa regelverk för nya affärer. Men vi ska då också komma ihåg att det finns en prislagg i förlorade arbetstillfällen om vi skärper nuvarande regler. Den är dessutom större än vad många tror.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.