Edward Riedl (M)

Klotter

Idag har Folkbladet en artikel om klotter/graffiti. Där får vi höra att riktiga artister inte målar där det är olagligt. Tänk vad bra om det faktiskt vore så. Jag har ingenting emot om de målar där det är lagligt eller där någon som äger väggen sagt att det är ok. Tyvärr förfulas vår stad Umeå av alla dessa som inte följer vår lag. Det är faktiskt förbjudet att förstöra andras egendom. Det är många privata fastighetsägare som får lägga ner både tid och pengar på att göra rent och måla om efter dessa ligisters framfart.

Men jag har inget emot graffiti så länge de inte bryter mot våra lagar lika lite som jag är emot boxning som sker i boxningsringen där båda är med på det hela. Däremot är det inte ok att kladda på andras egendom mot deras vilja eller boxa på någon som inte vill nere på stan. Enklare kan det inte bli. Den som bryter mot lagen är kriminell och ska hanteras av rättsväsendet.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , , , , ,

12 kommentarer

  1. Myran

    Håller fullständigt med! Tyvärr ser man på lokalnyheterna och andra media att man ”förskönar” ofoget genom att sätta rubriker som härleder till att Umeå skulle bli vackrare med en massa morötter på väggarna!! dumheter..
    Morot eller en stor k..k…vad är skillnaden..ingen ..klotter som klotter och olagligt.

  2. Krister Klermalm

    Bra att du kan se skillnad på vandaliserad graffiti och seriös graffitiverk. Ser framemot fler graffiti legala väggar, ateljer och utställningar framöver samt offerter till graffitikosntnärer till en/fler målningar för det offentliga utrymmena. Graffitin har faktiskt kommit in i finsalongerna som många inte ser när ett klotter syns på ett husvägg.

  3. ceko

    I flera TV-nyheter så förekommer inslag om Norrlands-vägar som nu knappt är farbara. Och Du är ledamot i trafikutskottet och gör ingenting för att dessa människor skall få bättre vägar. Det är en skam.
    I stället så ödslar du tid på klotter/graffiti. Eller också om hur Sverigedemokrater röstar i riksdagen. I 94% så röstar de med den sk alliansen, som numera tappar väljare i oppositionsmätningar. Det minsta man begär är att folkvalda med stora arvoden skall gör de bästa för medborgarna och hålla sig till sanningen.

  4. Tommie

    Du har rätt att den som bryter mot lagen är kriminell. Men tänk om vi skulle ändra lagen så att det vi äger tillsammans också var tillgängligt för alla? Eller att det åtminstone var möjligt att delar av det offentliga rummet var tillgängligt för alla.

    Förslaget i artikeln om att upplåta tunnlar och elskåp till konstnärerna tycker jag var ett smart förslag. Kan inte du ordna så att dessa stackars konstnärer slipper bryta mot lagen och därmed också vara kriminell.

  5. Tomas

    Varannan klottrade som polisen ertappat är dömd för narkotikabrott. Kopplingen mellan klotter och narkotika är uppenbar. Till råga på allt finns de flesta ertappade klottrarna även med sina alster på den legala väggen. Så min fundering är; hur brottsförebyggande är de legala väggarna.

  6. Josef

    Tommy: ”Eller att det åtminstone var möjligt att delar av det offentliga rummet var tillgängligt för alla.”

    Det är det ju. Vi har ju till och med utsett representanter som ska disponera det för allas bästa (inte bara någras) som alla kan vända sig till. Och folk som försöker kringgå det klassas som kriminella…

  7. Edward Riedl

    Svar till ceko (2012-04-27 14:51)
    Du far med osanning. Alliansregeringen satsar mer pengar på drift och underhåll av våra vägar än tidigare regeringar. Dessutom gick de röd-gröna till val på att minska anslagen till våra vägar.

    Du får tycka precis vad du vill. Men försök hålla dig till sanningen.

  8. Edward Riedl

    Svar till Tommie (2012-04-27 15:22)
    Jag anser inte att det är synd om de som bryter mot lagen utan det är synd om de som blir utsatta för detta. Sedan visar forskningen att fler lagliga klotterväggar med största sannolikhet leder till att även det olagliga ökar. Men den som vill bygga en egen vägg och måla på är givetvis helt fri att göra detta.

  9. Edward Riedl

    Svar till Tomas (2012-04-27 18:42)
    Enligt forskningen så är de legala väggarna inte alls förebyggande mot den illegala. Tvärtom verkar det illegala klottret öka med legala klotterväggar.

  10. Edward Riedl

    Svar till Josef (2012-04-28 05:13)
    Idag finns som sagt var en legal klottervägg. Även om jag tror att det tyvärr kommer att öka även det illegala klottret.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.