Edward Riedl (M)

Röd-gröna journalister

En ny undersökning visar att 7 av 10 journalister har sympatier med något av de röd-gröna partierna. Störst är stödet för miljöpartiet där 4 av 10 journalister har sin politiska hemvist. Medieforskare menar att detta dessutom i olika omfattning påverkar nyhetsbevakningen. Föga förvånande att det påverkar. Även om journalisterna försöker vara opartiska så har ens politiska uppfattning självklart inverkan i allt från problemformulering till hur nyheten vinklas.

Läs mer här.

Edward Riedl (M).

Etiketter: ,

6 kommentarer

  1. lf

    Ja,detta förfärligt.Med borgarnas 85 % ägarmakt över media så är det svårt att förstå att det inte vidtagits utrensning. Snart är det 1:a maj och då skall vi demonstrera mot orättvisor i samhället och för solidaritet.
    För en tid sedan körde ni med en slogan att moderaterna skulle vara det enda arbetarpartiet.
    Ni kanske nu har kommit på bättre tankar och tagit denna missvisande slogan.

  2. Daniel

    Undrar hur sympatifördelningen ser ut hos de personer som har faktisk makt över journalistiken och vad som skrivs, dvs chefsredaktörerna, ägare etc. Nog vore det en intressant parameter att undersöka? Dessutom kunde man väl önska mer av svarsfrekvensen på denna undersökning?

  3. Krister Klermalm

    Kan det vara möjligt att bland media folk är pålästa förutom det akademiska kunskaperna att stödet för Miljöpartiet är så stort som det är.
    Hur mycket påverkas du själv politiskt då, om du går för aktieägarnas röster än de som lever med välfärdsystemen?

  4. Edward Riedl

    Svar till lf (2012-04-30 16:45)
    Nu skriver ägarna inte tidningsartiklarna (vilket är bra) vilket gör att det är mer intressant att veta vilka politiska åsikter just journalisterna har.

  5. Edward Riedl

    Svar till Daniel (2012-04-30 18:10)
    Det finns mycket att önska. Detta ger trots allt en rätt bra bild över varför frågor ställs som de gör och hur förmedlarna av verkligen själva ser och uppfattar världen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.