Edward Riedl (M)

Antalet riksdagsledamöter

En ständigt återkommande diskussion är hur många ledamöter Sveriges Riksdag bör ha. Sedan tidigare vill mitt parti minska antalet och nu har även folkpartiet anslutit sig till den linjen. Även sverigedemokraterna vill minska antalet riksdagsledamöter. Fördelen med färre antal riksdagsledamöter är enligt förespråkarna att arbetet skulle kunna effektiviseras och att riksdagsledamöterna skulle bli mindre anonyma. Samtidigt finns det nackdelar som att proportionalitet och geografisk representation skulle bli lidande. Redan med dagens 349 ledamöter är det i princip bara moderaterna och socialdemokraterna som är representerade i samtliga valkretsar. Dessutom fick alliansen en majoritet av väljarnas röster i förra valet och trots det fick vi inte egen majoritet i riksdagen. Detta är demokratiskt olyckligt när så sker.

Min uppfattning, som ni säkert redan noterat, är att vi inte bör minska antalet riksdagsledamöter eftersom de negativa konsekvenserna är för stora. Dessutom skulle ett mindre antal riksdagsledamöter leda till krav på bättre proportionalitet. Det i sin tur skulle innebär kraftigt försämrad representation från Norrland och eventuellt leda till att många partier helt skulle sakna ledamöter från norr. I den här frågan kommer jag att fortsätta försöka övertyga mitt eget parti om att dagens ordning är bättre.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , ,

10 kommentarer

 1. Leif

  Spelar det någon roll vad du tycker? Blir det en omröstning i frågan har du ju själv sagt på denna blogg att du aldrig kommer att gå emot ditt parti. Så länge du resonerar så är din åsikt helt obetydlig då ditt parti vill något annat.

 2. Tommy

  Ett egenvärde i sig är ju att vi med en minskning slipper en massa politiker. Bara det slår ju ut alla andra argument.

 3. ceko

  Vad nu då, M, Fp och Sverigedemokraterna är inne på samma linje? Du brukar ju anklaga S för samarbete med Sverigedemokraterna. Och dessutom går Du emot ditt eget parti i en så viktig fråga. Nu får Du rätta in Dig i M-ledet. Sedan påstår Du att alliansen fick en majoritet av väljarnas röster i senaste valet. Förklara detta!

 4. lf

  Det luktar att Riedel pratar i egen sak. I proportion till befolkningen har Sverige en av de största antalet riksdagsledamöter i Europa.
  Vi lever i en demokrati och det måste vi respektera.Om vissa delar i landet, partier inte får representation måste vi respektera även detta.
  Skulle du verka för att om Sverigedemokraterna inte får representation i hela Sverige,verka för att de får det?

 5. stefan

  ”Dessutom fick alliansen en majoritet av väljarnas röster i förra valet och trots det fick vi inte egen majoritet i riksdagen. Detta är demokratiskt olyckligt när så sker.” Driver du med oss?????? Nejvisstja….. the moderat math, förstås. Det är nog bara moderater som räknar ett resultat under 50% som en majoritet.

 6. Edward Riedl

  Svar till Leif (2012-05-29 09:51)
  Blir det en skarp omröstning så gäller i vår grupp majoritetsbeslut. Det är en ordning jag både försvarar och respekterar. Däremot har vi fram tills beslut alla lika goda möjligheter att argumentera för vår sak.

 7. Edward Riedl

  Svar till Tommy (2012-05-29 10:45)
  För mig som tror på demokratin är förtroendevalda politiker nödvändigt. Att vilja ha färre politiker må vara populistiskt enkelt att förmedla. Men jag tror de flesta ändå föredrar ordningen att få välja sina politiker. Vi kan alltid diskutera hur många som behövs. Men jag har svårt att se färre som alltid bättre.

 8. Edward Riedl

  Svar till ceko (2012-05-29 14:24)
  Alliansen fick en majoritet av väljarna i förra valet. Men tyvärr fick vi genom dagens parlamentariska modell inte majoritet i riksdagen. Detta följer av att varje riksdagsmandat inte kräver lika många väljare lite beroende på var i landet riksdagsmannen är vald. med färre riksdagsledamöter skulle detta ytterligare förstärkas.

 9. Edward Riedl

  Svar till lf (2012-05-29 17:27)
  Jag försvarar den demokratiska modellen. Sedan kommer jag att göra allt jag kan för att få människor att rösta på moderaterna. Jag kommer också fortsatt aktivt att uppmana människor att inte rösta på SD.

  Även om jag som riksdagsman givetvis kan sägas tala i egen sak oavsett det gäller jobbskatteavdrag, parlamentets uppbyggnad eller i princip samtliga frågor kommer jag fortsatt att ha uppfattningar om dem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.