Edward Riedl (M)

Världens tredje största ekonomi är på fallrepet

Vad händer om världens tredje största ekonomi tvingas använda 50 procent av sina inkomster till räntebetalningar på en gigantisk statsskuld. Japan har idag en statsskuld på 235 procent av BNP och en åldrande befolkning. Om detta har Andreas Cervenka skrivit en mycket bra ledare. Hur Japan kraschar i slowmotion. Det som skiljer Japan från exempelvis Grekland är att Japans statsskuld till största delen ägs av inhemska investerare. Därför är räntan fortsatt rekordlåg för den japanska staten när den lånar upp. Men det kan mycket snabbt förändras.

Det finns många och betydande risker i den globala ekonomin. Mot den bakgrunden är det skönt att Sverige har en mycket stark ställning. Vi har en låg skuldsättning, ordning och reda i statsfinanserna och en konkurrenskraftig ekonomi.

Läs mer här.

Edward Riedl (M).

Etiketter: ,

2 kommentarer

  1. Edward Riedl

    Svar till Sven. (2012-09-25 11:36)
    Den som tar lånen bär givetvis ansvaret. När det gäller länder har de som röstat fram deras regeringar ett medansvar som är mycket stort.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.