Edward Riedl (M)

Fortkörningsböter efter inkomst är nog ingen bra idé

Jag ser att socialdemokraterna i Umeå föreslår att fortkörningsböter ska inkomstanpassas. Jag förstår givetvis andemeningen att samma bötesbelopp slår olika hårt beroende på den privatekonomiska situationen. Sverige är ett av de länder i världen som utjämnar skillnader mest mellan människor. Vi har världens mest progressiva skattesystem. Det innebär att desto mer en person tjänar desto mer för han/hon betala i skatt både i kronor och procentuellt. Socialdemokraternas förslag innebär att vi jämnar ut skillnaderna ännu mer än idag. Dessutom är min fundering om det är fortkörningsböter som är det mest angelägna området för att ytterligare jämna ut inkomstskillnader.

Läs mer här.

Edward Riedl (M).

Etiketter: ,

9 kommentarer

 1. Kent Svanlund

  Du skriver ” Sverige är ett av de länder i världen som utjämnar skillnader mest mellan människor”. Har du då glömt bort alla som ni förpassat till att leva på socialbidrag, alltså ca 3600 kr per månad. Snacka om att ni utjämnat skillnaderna. Nya arbetarpartiet Moderaterna? Nä tack!!!

 2. Konservativ väljare

  Fortkörningsböter är ju en alldeles lysande bra idé! Meningen med böter ska ju vara att det blir ett så pass kännbart straff att personen i fråga inte vill göra om tilltaget, eller hur?

  Om man då som höginkomsttagare får böter på några tusenlappar spelar den summan betydligt mindre roll än liknande summa för den med något lägre inkomster. Alltså försvinner alla incitament med böterna för den med höga inkomster.

  Ur ett rent konservativt synsätt är inkomstbaserade böter naturligvis helt rätt väg att gå!

  Som det ledande konservativa partiet i Sverige så är detta såklart något vi Moderater måste stödja!

 3. lf

  Sverige är det land som har utjämnat skillnader i samhället.
  Man tar sig för pannan.De flesta utredningar visar ju på att klyftorna mellan fattiga och rika har ökat.
  Men sen är det något som förvånar.”Socialdemokraternas förslag är att vi utjämnar skillnaderna ännu mer idag”!
  Jag vet inte om det är en felskrivning eller om det är en återgång till sunt förnuft.

 4. Edward Riedl

  Svar till Konservativ väljare (2012-09-26 14:50)
  Min åsikt kvarstår trots ditt resonemang eftersom vi i så många andra delar faktiskt utjämningar redan små inkomstskillnader. Jag är inte emot principen som sådan med andra ord.

 5. Edward Riedl

  Svar till lf (2012-09-26 21:12)
  Min poäng är att inga andra länder utjämnar skillnader lika mycket som Sverige. Jag ser det inte som önskvärt att ytterligare utjämna skillnader och om det finns behov (det kan det givetvis alltid göra) är nog inte inkomstbaserade bötesbelopp det viktigaste området.

 6. Erik Juslin

  Det handlar ju inte bara om att utjämna klasskillnader utan också om att rika också ska straffas när de kör för fort. 4000 kr är ju ingenting för en som har en miljon på banken. Klart vi ska ha det som i Finland. Men jag kan också tänka mej att man kan få välja fängelse istället, om man tycker att det svider för mycket i plånboken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.