Edward Riedl (M)

Alltför billiga flyg har en baksida

Idag är det en artikel i DI om något jag bloggat om tidigare. Det är Norwegian som nu tar bladet från munnen och berättar hur de ska jobba för att klara låga biljettpriser. Som jag skrev tidigare ser jag en risk att flyget går samma väg som rederierna vilket nu Norwegian öppet pratar om. Inom den internationella sjöfarten är numer de flesta sjömännen från Filipinerna och jobbar för låga löner. Norwegian förutspår att de i framtiden bara kommer att ha norsk personal på sina inrikeslinjer. Internationell konkurrens är bra och har gjort Sverige till ett rikt land. För att vi i framtiden ska fortsätta vara ett rikt land måste vi hävda oss i den globala konkurrensen. Men vi ska inte konkurrera med låga löner utan välutbildade och kunniga människor i företag som tillhör de världsledande inom sina olika branscher. Men vi får inte politiskt blunda för trender som påverkar och det vi nu ser inom flyget måste vi ta på allvar.

Edward Riedl (M).

Etiketter:

6 kommentarer

  1. Lars Gidlöf

    Hej

    Roligt att se att du uttalar dig fortfarande om saker du inte vet något om. Tycker du att 7200 USD per månad är en dålig lön? Obs, inga skatter tillkommer men prisnivån i Fillipinerna är mkt mkt lägre.

    Vilka säger att fillipinska sjömän har låg lön, var är denna fakta ifrån?

  2. Daniel

    Återigen ljuger du. Alliansens politik uppmuntrar till att företag ska fly till skatteparadis. Så enkelt är det.

  3. Uffe N

    @ Daniel: många vänsterdebattörer anklagar regeringen för att göra allt den kan för att dumpa lönerna. Om det stämmer så borde effekten vara att företagen rusar _till_ Sverige, inte från.

  4. Edward Riedl

    Svar till Lars Gidlöf (2012-12-14 10:57)
    Lönekostnaden för filipinska sjömän är lägre än för svenska. Det är skälet till att det ser ut som det gör. Facket har i omgångar förhandlat bort svensk besättning på svenskflaggade fartyg för att fartygen inte skulle flagga ut från Sverige. Jag har suttit på andra sidan bordet och lyssnat till redarna beskriva hur viktig lönekostnaden är för att de ska sänka sina kostnader och bli konkurrenskraftiga.

  5. Edward Riedl

    Svar till Daniel (2012-12-14 11:54)
    Tvärtom gör vi det mer lönsamt att bedriva företag i Sverige. Det som skrämt bort företag och skatteintäkter är höga skatter.

  6. Edward Riedl

    Svar till Uffe N (2012-12-16 20:13)
    Men nu försöker vänsterdebattörer inte föra en saklig debatt i detta. Däremot är det en utmaning att ha kvar företag och höga löner. Det bygger på fortsatt flexibilitet på arbetsmarknaden, hög utbildningsnivå och kompetens.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.