Edward Riedl (M)

USA kan inte låna sig ur sina ekonomiska problem

USA är bara ett i raden av länder som under lång tid levt över sina tillgångar. Under en period kan ett land låna till mellanskillnaden och fortsätta leva över sina tillgångar. Men om ökade lånebehov kombineras med låg ekonomisk tillväxt i ett land ökar statsskulden i förhållande till BNP vilket långsiktigt urholkar omvärldens förtroende för ett lands förmåga att faktiskt kunna betala tillbaka sina skulder. Då stiger räntan eftersom den som lånar ut pengar till någon som ser ut att kunna få problem med återbetalningen vill ha en högre riskpremie för detta. När detta sker kan ett lands statsskuld i förhållande till BNP börja växa okontrollerat. Det är problematiskt även om mindre ekonomier som Grekland råkar ut för en sådan utveckling eftersom det får följdeffekter på andra länders ekonomier. USA är världens största ekonomi och ett scenario där de förlorar kontrollen över sin statsskuld skulle få konsekvenser för världshandel och den globala konjunkturen som är svåra att överblicka. Sedan Barack Obama tillträdde som president 2009 har USA:s statsskuld ökat med 60 procent. Ett USA kan inte genom fortsatta lån lösa sina ekonomiska problem. De behöver både höja skatter och minska offentliga utgifter för att återta kontrollen över statsskulden.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , ,

10 kommentarer

  1. lf

    Höja skatter säger du.Jag höjer på ögonbrynen.En moderat föreslår skattehöjningar.Vad tror du dina republikana kompisar i USA säga om ett sådant förslag.
    Vad tror du att stadsskulden varit om republikanerna styrt USA.

  2. Tage

    I grunden har USA-s galna problem med att man övergav Guldmyntfoten 15 aug -71. Istället blev det papperspengar digitalapengar som blev det nya.
    Detta varnades före om att det kunde missbrukas.
    Och missbrukas är vad som minst sagt har skett.

    Dettaär också orsak varför folk söker sig till guldinvesteringar och att guldpriset stigit.
    Att detta sedan inte är nån säker investering i sig
    men ett alternativ är på sitt sätt lustigt.

    Vidare så hänger även detta att man övergav guldmyntfoten med
    Milton Friedmans ideér om Monetarismen
    ja om detta kan sägas mycket inte minst experimetem som skedde i Chile 11 sep -73
    Så kort sagt kan man säga nåt skedde för 40 år sedan som
    i sin tur pågår i Sverige Europa idag.
    Vart detta slutar vet ingen, men det ser kort sagt bedrövligt ut.-
    Detta kan man tyda när Reinfeldt talar.
    Mer skattesänkningar där han under dessa år i makt sedan 2006 aldrig med ett ord nämner sjukas, arbetslösas ekonomiska situation utan planerar bara mer och fler skattesämnkningar för de med välordnat liv.

    Kort sagt vi upplever en cynism i västvärlden som aldrig skådats sedan andra Världskriget.
    Det är som om det vore ett krig mot de fattiga från de rikas sida. fats man lever i övermåtta

  3. Tage

    Riedl skriver:
    ”Ett USA kan inte genom fortsatta lån lösa sina ekonomiska problem. De behöver både höja skatter och minska offentliga utgifter för att återta kontrollen över statsskulden.”

    Du har både rätt och fel eller rätt och fel syn kanske man skulle säga.

    Höja skatter javisst men definitivt inte för alla.
    Det är en överhet som roffat åt sig fullkomligt förskräckligt i USA dessa gör ingen nytta utan använder bara sina pengar för att utöva makt skapa lagar , och reformer som gynnar dem själva.

    USA behöver en chokskattehöjning på de rika med kanske 50%
    i gengäld behöver på staten och de fattiga få mer pengar.

    Men vem vågar höja skatter ochmed den dimension jag förespråkar kort sagt ingen. Därför går USA sakta men med stor säkerhet under.

    Rika har plundrat och tagit för sig men definitivt inte delat med sig Med 50% skatt skulle många fly och skit samma låt dem fly. De gör lika ingen nytta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.