Edward Riedl (M)

Bris slutar använda begreppet barnfattigdom

Efter uppdrag granskning har allt fler börjat ifrågasätta hur begreppet barnfattigdom används. Bris (Barnens rätt i samhället) slutar nu använda begreppet barnfattigdom då det är missvisande och har gett en värre bild av problematiken än vad som är befogat. Bris menar nu att de inte själva riktigt förstått innebörden av det kraftigt laddade ordet. Det är verkligen bra att vi börjar sansa debatten på det här området. För en felaktig bild av hur verkligheten ser ut riskerar annars att leda till en politisk debatt med politiska lösningar som inte alls hjälper de barn som faktiskt är utsatta. Bris och Rädda Barnen jobbar med samhällets viktigaste frågor och det är nu viktigt att de återupprättar sina organisationers förtroende. Det sker genom att använda sakliga och korrekta uppgifter för att beskriva verkligheten för de barn spom trots allt faktiskt far väldigt illa i välfärdslandet Sverige. De utsatta barnen behöver verkligen dessa organisationers arbete.

Jag kommer som redaktör för Nordsvenskan (moderaternas medlemstidning i Västerbotten) att erbjuda möjligheten till gratis annonsering för organisationer som jobbar för barnens bästa. Jag kommer även privat att fortsätta skänka pengar och uppmana andra att göra det. Jag har fullt förtroende för att dessa organisationer nu kommer att ta till sig av kritiken och bli mer sakliga i debatten.

Läs gärna några av mina tidigare bloggar på ämnet här och här.

Läs gärna lite från övriga media här, här, här, här, här och här.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , , ,

14 kommentarer

  1. Leif

    Ja hur skall ni lösa problemet för de fattiga barnen som oftast har sjuka eller missbrukande föräldrar? Du vet den där gruppen ni sparkar på med er politik.

  2. Leif

    Exakt vad Bris skriver…att jämföra mot det Edward skriver.

    BRIS om barnfattigdom eller ekonomisk utsatthet?
    Begreppet barnfattigdom stigmatiserar de berörda barnen, det cementerar en livssituation som barnen inte har valt själva. Barn och unga säger till BRIS att de själva inte vill definieras som fattiga och därför har BRIS valt att i stället använda uttrycket ekonomisk utsatthet, som bättre beskriver barnets situation.

  3. Bergis

    Ännu ett Asperger syndrom inlägg från Edward. Vi har nästan 9 procents arbetslöshet. Själsklart återspeglas detta i familjerna som får sämre ekonomi. Barnfattigdom? Nej men vi har grundläggande problem p.g.a. moderaternas politik. Och det är inte så konstigt eftersom vi har en statsminister som skrev Asperger Syndrom boken ”Det sovande folket”. En bok som Edward och hela kånkaronnen av moderater verkar ha ställt sig bakom.

  4. JonasE

    Vad är viktigare??, begreppet eller problemet att fler blivit ekonomiskt utsatta just på grund av Alliansens politik ??.

  5. Robert Persson

    Visst. Sluta använd begreppet barnfattigdom. Och var sen konsekvent och sluta använd ordet skattechock om S skattepolitik. Om ni nu är seriösa.

  6. Isak

    Ilskan och indignationen Hos Herr Ridel vet inga gränser.
    Dom fattiga var inte tillräckligt fattiga och inte heller tillräckligt många. Tyvärr är nog Herr Riedl så långt ifrån det som skulle kunna vara fattigdom så han tror att
    skillnaden går mellan en tjock-TV eller platt-TV eller
    ingen TV alls. En fattig skall veta sin plats, och krav
    utöver livets nödtorft är skamligt. Förra sommaren så hjälpte jag en flicka på 8 år som hade fått en check på
    500 kr av Majblommekomitten för att köpa kläder. Trots
    att vi köpte det billigaste så la jag till 120 kr så hon
    fick dom skor hon ville ha. Du skulle kunna få många fler
    exempel och framförallt definitioner på vad som är fattig-
    dom där brist på pengar är en del av flera.

    Min mormors största glädje i början på 1900-talet var när
    potatisen var bärjad och lingonen plockade. ”Vi behöver
    då inte svälta ihjäl den här vintern”. Trodde nog att vi
    skulle ha flyttat fram positionerna på vad som är fattig-
    dom och vilka som vi ska jämföra oss med. USA lär ska ha
    ska ha 49 miljoner fattiga. Kanske USA behöver en Janne
    Josefsson för att få ner fattigdomen, han skulle nog
    kunna bli mångmiljardär på köpet.

  7. Kjell Hedman

    Till och med Svenska kyrkan säger att barnfattigdomen ökar. Men tydligen vet du Edward R. mycket bättre… Nej du stå upp för ditt politiska ställningstagande du röstar på i riksdagen. En dag lär du säkert oxå vakna till och låta ditt samvete mot dom längst ned på samhällsskalan vakna.

  8. Edward Riedl

    Svar till Leif (2013-01-17 13:05)
    Jag håller inte alls med dig. Sverige har en bra politik, som givetvis kan bli ännu bättre, för att möta en hel del av de utmaningar som finns i samband med att föräldrar av olika skäl inte klarar av föräldrarollen. Men vi behöver bli ännu mycket bättre. Inte minst tror jag att vi behöver mer kraftfulla insatser i ett tidigt skede när vi ser att barnen inte far väl i hemmiljön. Men sedan om det inte hjälper har vi (övriga samhället) ett gemensamt ansvar att ta barn ur destruktiva miljöer även om det innebär att tillfälligt eller för längre tid hitta nya hemmiljöer för dessa barn.

  9. Edward Riedl

    Svar till JonasE (2013-01-17 16:38)
    Det du skriver stämmer ju inte riktigt. De flesta har faktiskt fått det bättre. Däremot jobbar vi hela tiden med att de mest ekonomiskt utsatta grupperna inte ska halka efter för mycket. Sammanhållningen i ett land är väldigt viktig.

  10. Edward Riedl

    Svar till Isak (2013-01-17 17:39)
    Jag vill dock mena att vi idag har en väldigt hög lägsta nivå i Sverige i både historisk och internationell jämförelse. Så ska det också vara.

  11. Edward Riedl

    Svar till Kjell Hedman (2013-01-17 23:00)
    Vad får dig att tro att din omtanke om dina medmänniskor är större än mitt eller andras? Självklart ska människor som lever i utsatthet ha det bra. Jag menar att Sverige både i internationell och historisk jämförelse har en väldigt hög lägsta nivå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.