Edward Riedl (M)

Många barn far fortfarande illa i Sverige

Uppdrag Granskning av Rädda barnen mfl var mycket bra och nödvändig eftersom debatten om barnfattigdomen varit gravt missvisande och många gånger helt felaktig. Det innebär däremot inte att det inte finns barn som far väldigt illa för det gör det. Det finns barn som inte får mat hemma i Sverige inte minst pga föräldrar som mår psykiskt dåligt och/eller missbrukar droger och alkohol. Men det beror inte på att vi har dåliga trygghetssystem och att det saknas pengar i grunden. Många barn negligeras och far illa under sådana omständigheter men det beror återigen inte på dåliga trygghetssystem där det saknas pengar. Det var en viktig poäng som Uppdrag Granskning verkligen lyckades visa. Det innebär inte att dessa organisationer gör ett dåligt jobb eller inte behövs. Tvärtom behövs alla krafter i samhället som vill våra barn väl.

Men den debatt som varit om barnfattigdomen de senaste åren har faktiskt flyttat fokus från de barn som far illa och de orsaker som ligger bakom till att istället framställa Sverige som ett land där fattigdomen breder ut sig och barnen går hungriga utan kläder. Vill man föra en politik som gör tillvaron bättre för de utsatta barnen i dagens Sverige måste man utgå från verkligheten och de verkliga utmaningarna.

Edward Riedl (M).

Etiketter: ,

8 kommentarer

  1. Krister Klermalm

    Det är underligg kritik till föräldrars mående när dem lever i existensminimum att dem röker eller inte.
    För det första som ska beakta kring rökningen, när uppstod för personens rökning – yngre åren är troligast.
    När du blir arbetslös eller sjuk eller vad än sker till en sämre livssituation som uppstår, så är det självklart att mående mentalt av social ekonomiska konsekvenser har en stor betydelse. Då kan rökningen öka samband i med detta, då vore det lämpligen att pusha med uppmuntrande saker än hacka om rökningen.

    Sätter vi in än mer förebyggande politiska reformer och insatser samt investeringar av mjukvärdena (livskvalite, fritid, kultur) som inom BNP beräkningarna inte räknar in.
    Sätt in aktivitets åtgärder på fritiden för ungdomarna, kan nyttjas i ekonomiska beräkningar i vad det görs för samhällsvinster eller ökade kostnader. Ett annat område som ska göra det rättssäkrare att stå på egna ben inom välfärden. Med livstidssjukdom ska du kunna leva drägligt liv med resor får göra eller nyttja ortens social utbud.
    Den dåliga utbyggda trygghetssystemet har allvarliga brister som gör att folk hamnar i psykiskt mående dåligt och/eller missbruk med droger och alkohol.

    Medans kapitalbärarna förmögenheter inte nyttjas utan bara samlar på damm av deras ändå överflödiga livssituation utan skäl till det så far andra illa av cyniska personer och inom välfärden – sedan har mage att säga vi inte har råd till medmänsklighet!

    Även om man tar sig ”runt” på detta magra belopp är det omständigheterna runtomkring det ekonomiska som påfrestar mest rent psykiskt: lagar och regler som förtrycker, återrapportering och skyldigheter mot myndigheter, påfund att möta upp, med mycket mera. inklusive normsamhällets syn på en. Som fattig och beroende av samhällsstöd blir man många gånger rättslös och omyndigförklarad.

    Så fattigdom i reda pengar (kronor och ören) är en sak, stämplingen fattig av omvärlden eller värst kallas för bidragsparait en helt annan sak – RUT är också bidrag!

  2. Stefan

    Jo – det gör det! Det beror visst – till rätt stor del – på våra försämrade trygghetssystem. Trots att du med en dåres envishet upprepar motsatsen. Tror du att folk super och mår dåligt utan orsak? Inser du inte (eller VILL du inte?) att försämringar för de redan utsatta – sjuka, arbetslösa m.fl – skapar otrygghet, försämrad ekonomi och missbruk!? Detta går sedan ut över barnen. Förstår du inte, eller struntar du i det?
    Är det på det viset att fokus flyttats från barnen och de orsaker som ligger bakom deras utsatthet? Ja, vem skulle i så fall tjäna på det? Här håller jag mina spekulationer för mig själv…..
    Det är väl knappast någon som antytt att barn i Sverige svälter och går utan kläder (även om det nog finns ett antal), men det förringar inte det faktum att det finns barn som lever under den standard vi borde anse som skälig. En del borgerliga debattörer verkar inte tycka att det är något man bör bekymra sig över….. Så länge de inte har det som barn i u-länderna. Skrämmande.
    Avslutningsvis måste jag säga att du förvirrar mig! Din sista mening tolkar jag som att ni i moderaterna tänker förändra er politik!? Stämmer det? För er nuvarande gör då ingenting för att förbättra situationen för NÅGON utsatt……….

  3. JonasE

    Då är ju verkligheten att den tiondel med lägst inkomst fått MINUS 8,6% i inkomstförändring under Allianseregeringens tid, detta enligt SCB och det har till och med stått i en av Borgs Budgetar.

    Den verkliga utmnaningen är då att bli av med de som medvetet skapat denna situation – Alliansen!!!, för att barn som far illa ekonomiskt lär ju bero på att deras föräldrar gör det samma, och då kan man inte ha en regering som medvetet gör denna situation värre !!.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.