Edward Riedl (M)

Hot, trakasserier och förstörelse

Det här mötte mig när jag kom hem till Umeå igår.

Min strategi under alla år som politiskt förtroendevald har varit att ignorera hot och liknande för att det inte ska förvärras. Framförallt har man gjort allt för att det inte ska bli medialt. Ändå har det funnits en förstasida på en lokaltidning där några personer i samband med ett tidigare val eldar upp en valaffisch med mig på. Jag är inte ensam om att ha försökt undvika offentlighet till den sidan av det politiska uppdraget som är mindre roligt. Allt för att det inte ska förvärras. Bara under sista året har min familj råkat ut för kraftig förstörelse och även påhälsningar nattetid utanför vårt hem. För även om det är jag som är målet för dessa olika former av trakasserier och hot så är det familjen som betalar priset och inte jag. Jag är inte särskilt oroad över fega personer som vill skrämmas på olika sätt. Men barn har svårare att förstå sådant. För så ser det ut bland de politiker jag pratar med om sådant här. Det är inte vi som är målet som blir oroade även om det självklart händer även det. Det är framförallt våra familjer som blir rädda för det som några få personer gör.

Jag väljer den här gången att faktiskt prata om det här eftersom jag hoppas och tror att de flesta som gör sådant här innerst inne är kloka och empatiska människor. Det är inte jag som far illa av det ni gör. Det är framförallt en 13-årig tjej.

Det finns två saker som någon gång kommer att få mig att sluta med politiken på den nivån jag håller på med idag. Det första är att ni väljare i Västerbotten inte tycker jag gör ett tillräckligt bra jobb och det andra är att jag inte själv känner att jag längre bidrar med något. Men jag kommer givetvis aldrig att sluta med politiken för att några få personer hotar och trakasserar.

Jag är alltid öppen för att prata politik även med er som inte delar mina politiska värderingar. Det är så ett demokratiskt samhälle fungerar. Låt oss vara rädda om det och debattera istället för hota och trakassera. Alla jag känner, oavsett parti, som valt att engagera sig och bli politiker har gjort det för att de vill vara med och forma ett bättre samhälle för alla. Ingen av alla dessa förtjänar hot och trakasserier. Allra minst deras familjer som inte har något med deras arbete att göra.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , ,

15 kommentarer

 1. John Ericsson

  Tjenixen!

  Grymt tråkigt att sådant skall förekomma.
  Jag själv är grön och lutar lite mot rött, men fast jag inte håller med om allt som t.ex. du pratar om så skulle det aldrig falla mig in att hota eller skada för någons åsikter! Detta är ett grymt steg tillbaka och jag hoppas verkligen att det bara är fult klotter och inget mer!
  När orden och vettet är slut tar nävarna och hoten vid, och detta känns ungefär lika smart som att kasta färg på folk som bär päls.

  Hoppas att detta inte tar för hårt på dig och din familj och att de som klottrat sparkar i lilltån i något hårt 🙂

  Ha en skön vår!

 2. Krister Klermalm

  Demokratin ska inte gå i överstyr utan ska respektera för varandras åsiktsfriheten.
  Vissa gör skadegörelse av anonymitet och slänger ur sig förtalande samt nedsättande ord åt någon annans verkliga tillvaro samt kunskaper hur samhället fungerar.
  Här har politiker ett ödmjukt ansvar att se till att ojämlikheter, orättvisor och segregation inte ökar.
  När frustrationen och psykosociala måendet tilltar av samhällsstrukturer påvisar detta på den enskildas frihet och självförverkligande inte tas till vara.
  Må detta skadegörelse av klottret av hotfulla hot är en underläge situation utlopp för den förda politiken.

 3. Maria Skiddi

  Hur var det nu då med den ”kollektiva skulden”? finns några fantastiskt kloka människor som tar avstånd från detta från vänstersidan?

  Har man koll på alla sina ”svansar” av politiskt uppvaknade yngel?

  Kul iaf att se att Che Guevara bytts ut till förmån för en vårrabatt på SSU´s hemsida och jag antar att ämnena;

  ”Politisk ideologi: Marxismens grunder”

  samt

  ”Fördjupning i marxistisk och feministisk teori: Vi läser klassiska texter från tre olika socialistiska teoretiker (Rosa Luxemburg, Aleksandra Kollontaj och Heidi Hartmann)

  http://ssuumea.wordpress.com/

  parat med lite mer av; ”V.51 Julavslutning: Pepparkakshus- och marsipanfigursbygge ” iaf i DE sammanhangen enbart skapar snälla demokratiska ungdomar vilka respekterar andras egendom och demokratiska tillvägagångssätt i åsiktsyttringar?

  fast det är klart, blir man upptrummad i att;
  ”Kapitalisterna äger företagen och snor åt sig alla de vinster vi skapar genom vårt arbete.
  Denna samhällsordning, kapitalismen, är orsaken till de flesta problem vi upplever världen över. Dessa kan slutligen endast lösas genom att arbetarklassen tar makten från kapitalisterna.”

  samt;
  ”Kampen måste samtidigt föras på alla plan i samhället och vi hoppas att kunna hjälpa till i kampen på vårt sätt”

  KAN det ju misstolkas av någon som vill ”hjälpa till” extra mycket- på SITT sätt.

 4. Fredrik Svensson

  Måste vara tungt att i din situation, verka i ett parti, där partiledaren har stor förståelse för att våld och hot används som politiskt verktyg.

 5. Fredag

  ”Jag vill gärna påpeka att de som lever på att driva upp ett vi- och dom-tänkande och ett i grunden hatfullt sätt att se på relationer mellan människor inte ska bli förvånade om sådant händer.”

  – Fredrik Reinfeldt

 6. JonasE

  Det spelar ingen roll vad man tycker om din och ditt partis politik (och du vet nog vad jag tycker), men det där är inte ok !!.

 7. lf

  Ja,jag måste erkänna att du inte tillhör mina politiska favoriter.
  Det är jättetråkigt att din familj drabbas av din politiska verksamhet.Tyvärr är du inte ensam om detta.
  De sociala medierna och även i andra sammanhang blir offentliga personer otillbörligt angripna på ett ojust sätt.
  Jag är emot allt sådant,men det får ju inte innebära att allmänhetens möjlighet att debattera.
  Jag tror inte att jag har medverkat till att ditt privatliv har innefattats av vår politiska diskussion.
  Där går gränsen.

 8. ceko

  Som uttrycker säger skall man skilja mellan sak och person. Och det innebär att värderingar, uttalanden och åsikter skall hållas inom demokratiska spelregler. Att hot riktats både mot Dig och Din familj är helt fel.

 9. Isak

  Våld och hot om våld måste fördömmas oavsett vem som drabbas. Fru Skiddi får nog akta sig så hon inte biter
  sig i svansen. Det politiskt dödliga våld som utövats
  i vår del av världen har den politiska högerextremist-
  iska rörelsen stått för. Och tyvärr verkar det vara
  det kapitalistiska systemet som både föder och göder
  denna extremism.

 10. Mikael Hägne

  Hej.

  Är själv miljöpartist och diskuterar gärna sakfrågor men låter det aldrig bli personligt. Hot är för övrigt en form av våld och som sådan inte bara kränkande utan dessutom fullkomligt improduktivt. Det är allas ansvar om man säger sig stå för demokratiska värderingar att påtala och höja rösten mot skränfockar som inte kan/vågar debattera öppet och med sakliga argument, oavsett om de här figurerna säger sig komma från vänster eller höger. Vi bör alla vara tydliga med vad den sortens beteende står för och uppfattas som: feghet och obegåvning!

  Många politiker och journalister väljer att vara tysta när de utsätts för sådant här, men jag tror du gör absolut rätt som tar upp det. Om alla oavsett partifärg gjorde det kanske fenomenet skulle minska. Att bli kritiserad i sak klarar de flesta politiker, men hot och kränkningar bör aldrig passivt accepteras.

  Bra att du berättar om det.

  Mvh

  Mikael Hägne

 11. Isak

  Under dom senaste fyrtio åren har över åttio personer
  mördats (avrättats) i Sverige och Norge av högerextre-
  mistiska krafter. Det är fakta som fru Skiddi blundar
  för hur än mycket hon klipper och klistrar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.