Edward Riedl (M)

Jobbskatteavdragen har skapat fler jobb

Alliansregeringen har hitintills genomfört fyra jobbskatteavdrag vilket inneburit att alla som jobbar har mer pengar kvar i plånboken när skatten är betald. Bedömningen är att de fyra jobbskatteavdragen inneburit  mellan 70 000-100 000 nya jobb i Sverige. Det är också en av de viktigaste förklaringarna till att jobben vuxit fram i Sverige samtidigt som miljontals arbetstillfällen försvunnit i andra länder runt om i Europa till följd av den globala ekonomiska krisen och efterföljande lågkonjunktur.

 

Vi i alliansen vill gå vidare med ytterligare ett femte steg i jobbskatteavdraget. Socialdemokraterna har varit emot varje steg vi genomfört.

 

Edward Riedl (M).

Etiketter: ,

16 kommentarer

  1. Leif

    Hur många av dom nya jobben är sjuka människor som tvingats tillbaka trots att dom inte är redo att arbeta? Gissar att det skapades en hel del jobb i tyskland på 30-40 talet när judar sattes i arbetsläger med.

    Ibland förstår man inte hur en moderat kan stoltsera med statistik som är ganska otäck om man granskar den.

  2. Neo

    Med samma logik så skulle ju antalet jobb öka ännu mer ifall även de tilfälligt arbetslösa som tvingas leva på kommunalt försörjningsstöd ges mer pengar att handla mat… för, eftersom inte ett enda jobb skapas av att skatteintäkterna till sjukvården och skolan minskar utan detta enbart handkar om eventuellt ökad efterfrågen! Jobb skapas genom ökad eftersfrågan, men inte genom att även högavlönade får sänkt skatt o mer pengar att placera på banken eller på ett sommarhus utomlands eller på utlandssemester! Alliansen har mislyckats totalt inom alla områden, särskilt när det gäller arbetslösheten, så jag kommer inte att rösta på Fp även nästa val utan det blir antingen S eller Mp, eller eventuellt blankröst!

    • Edward Riedl (inläggsförfattare)

      Att vi har 200 000 fler i jobb netto trots den globala ekonomiska krisen är ju tvärtom ett kvitto på att vi lyckats bra i Sverige.

  3. Marianne Ronnhed Johansson

    Jag är skeptisk! Jobbskatteavdraget har gjort att klyftorna i Sverige har ökat mellan de som har jobb och de som är utan! Men jag tror inte att det har skapat fler jobb, var tar du det ifrån?

    • Edward Riedl (inläggsförfattare)

      Det finns olika källor. 70 000 till 100 000 nya jobb är från KI (Konjunkturinstitutet).

  4. stefan

    ”Bedömningen!?” Vems bedömning??? Och om du nu ”vet” att det skapats 100000 nya jobb – exakt VILKA jobb skulle det vara? Skrämmande att du fortsätter fantisera och hitta på. Jobbskatteavdragens enda uppgift har varit att köpa väljare!!! VEM begriper inte det?

  5. Arne

    Hur många jobb har försvunnit ? Hur många speciellt ungdomar är utan jobb ? Hur ser de ut på våra sjukhus och skolor ? Hur många fler pensionärer lever på existensminimum ? Redovisa detta i samma andetag som skatteavdragen !

  6. Karl Gustavsson

    Ditt påstående lämnar många frågor. Vem är det som har gjort bedömningen? Med vilka siffror som grund och hur mycket har varje skapat jobb kostat? När jag ser de skyhöga arbetslöshetssiffrorna i Sverige så verkar det inte som att 70000-100000 jobb extra har skapats…

  7. Andreas Back

    Edward,

    Enligt IFAU går det inte att visa om jobbskatteavdraget lyckats skapa några jobb överhuvudtaget, så var du får dina siffror ifrån är en gåta. Och även OM det var så att jobbskatteavdragen skapat 70 000 till 100 000 jobb gäller det att betänka följande:

    1) Sysselsättningen som helhet har minskat i Sverige sedan 2006. En lägre andel människor har alltså jobb i Sverige än förut. Trots detta mirakulösa jobbskatteavdrag.

    2) Jobbskatteavdraget kostar 70 miljarder netto. Om vi godtar din uppskattning på mellan 70 000 till 100 000 jobb, innebär detta en nettokostnad på mellan 850 000 till 600 000 kr per jobb. Det är dyra jobb.

    Slutsats: samtidigt som ni lägger 70 miljarder på en mycket dyr ”reform” som knappt ens går att utvärdera, går vården och omsorgen på knäna, riskkapitalister drar in storkovan på skolbarn, klyftorna växer och tågen kommer inte ens i tid på sommaren. Grattis. Ni kan verkligen prioritera.

  8. JonasE

    Så fort som ni och Borg pratar om jobbskatteavdragets effekt så blir bevisningen väldigt tunn, och Borg pratar i intervjuer om att -det borde vara så att…-jag tror att…vi tycker nog att, -och nu så kommer du med ”bedömningen är…men själva bevisningen uteblir, det är helt enkelt så att ni tror och hoppas att jobbskatteavdraget är så bra som ni påstår, men i verkligheten flyr ni undan i ert vanliga siffertrixande !!.

    • Edward Riedl (inläggsförfattare)

      Inte alls. Ser du till helheten är Sverige ett välskött och mycket välfungerande land. Så er ständiga svartmålning faller faktiskt rätt platt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.