Edward Riedl (M)

Är det rätt att leta gömda papperslösa barn på skolor?

I riksdagen har vi nu fattat beslut om att de papperslösa som gömmer sig i Sverige ska ha rätt till sjukvård och deras barn rätt till skolgång. Det är för mig självklara beslut. Jag var med och drev igenom detta lokalt i Västerbotten när det gäller sjukvården. Men i botten finns en djup konflikt mellan det mänskliga och hur vi måste organisera samhället som helhet. Så länge vi i Sverige har världens mest omfattande sociala skyddsnät, och det vill jag ha även i framtiden, så är drömmen om helt öppna gränser omöjlig. Det innebär att vi måste ha reglerad invandring. Det är en modell i princip alla andra länder i världen valt. Vi ska givetvis även i framtiden vara väldigt öppna. Den som kan försörja sig ska fortfarande kunna komma till Sverige. Få andra länder har så generösa möjligheter för arbetskraftsinvandring som Sverige har. Det är bra och bygger fortsatt välstånd. Vi ska även fortsättningsvis vara ett generöst land för människor som flyr av olika skäl från sina tidigare hemländer. Men vi kan inte ha helt öppna gränser utan måste ha en reglerad invandring med den samhällsmodell vi valt. Den är omöjligt att alla världens fattiga skulle kunna komma till Sverige och per automatik kunna ta del av våra trygghetssystem som sjukvård, skola och bidragssystem. Reglerad invandring betyder att inte alla som söker sig hit kommer att få stanna. Det innebär att människor som vill vara kvar i Sverige inte kommer att kunna stanna kvar här. En del av dessa går då under jorden och gömmer sig någonstans i Sverige. Vi ser då till att de får sjukvård och skola. Men samtidigt måste vi också upprätthålla den reglerade invandringen. Det innebär att olika samhällsfunktioner som polis måste jobba för att få de som inte längre har laglig rätt att vistas i vårt land att också frivilligt eller med tvång lämna Sverige. Ska de tillåtas göra det på bästa och mest resurseffektiva sätt eller inte? Där står vi nu med om det är rätt och riktigt eller inte att eftersöka papperslösa barn i skolorna.

 

Det känns väldigt fel att eftersöka papperslösa på både skolor och sjukhus. Även om det leder till försämrad effektivitet för polisen kanske vi måste ha dessa zoner fria. Men polisen måste givetvis fortsätta göra sitt jobb och eftersöka de som vistas illegalt i vårt land eftersom helt öppna gränser inte är möjligt för oss om vi vill ha kvar vår samhällsmodell. Det här är politik när det är som mest svårt. I det enskilda fallet känns det självklart att förhålla sig på ett sätt. Men samma förhållningssätt som helhetslösning är inte möjligt om man vill ha kvar vår skattefinansierade välfärdsmodell. Här krävs det politiker som orkar ha båda perspektiven.

 

Edward Riedl (M).

8 kommentarer

  1. Leif

    Tänk, papperslösa får vård, vanliga svenskar som är sjuka får ingen vård och tvingas tillbaka till jobb innan man är frisk. Bara i Edwards Sverige!

  2. Johan

    Grattis alla (cyniska) människosmugglare världen över! Detta är en signal av det svenska etablissemanget att det bara är att köra på som vanligt. Det till och med uppmuntras eftersom det även ger fribiljett till både utbildning och sjukvård. Vem vill inte ta den chansen?

  3. Pingback: Moderat riksdagsledamot ambivalent om invandring « Avpixlat

  4. johan

    Tack för att jag som skattebetalare får gå varje dag med tandvärk ruttnande tänder som lossnar och verkligen lider men samtidigt får personer som olagligen befinner sig här i princip kostnadsfri tandvård

    Varje dag när jag äter min mjuka mat såsom potatismos eller soppa pga förlorade tänder och värk i tandkött och de få trasiga tänderna jag har kvar tänker jag på er politiker och hur ni svikigt oss men samtidig belönar människor som inte ens har något här att göra.

    Tänk om man kunde få tillbaka sina skattepengar retroaktivt och lämna detta sjunkande skepp du och stor hövdingen reinfeldt så gärna slår hål i botten på samtidigt som ni erbjuder all världens fripassagerare plats i besättnings bäddar.

    Kan du förklara för oss utan pengar eller möjlighet till tandvård varför du väljer att betala illegala invandrares tandvård för våra skattepengar samtidigt som svenskarna själva får lida bäst dom vill.

      • johan

        det gör det visst i mitt fall ser det ut precis så till 100% om du tvivlar på det kan du få mina kontaktuppgifter och fixa till så att även jag får gå till tandläkaren för en 50-lapp
        Igår lossnade en bit av min redan trasiga baktand jag har nu 4 någerlunda hela tänder i överkäken så kom inte och säg att jag ljuger eller att det inte ser ut såhär i sverige.

        Och för den som undrar är jag varken missbrukare eller i någon konstig situation men jag har skulder och som enda inkomst ca 4000:- från försäkringskassan inget uttöver det så några pengar till tandläkaren blir det aldrig över.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.