Edward Riedl (M)

Vi köper allt mer böcker i Sverige

2011 köpte vi böcker för 1778,5 miljoner kronor i Sverige vilket är en ökning med 5 procent sedan 2010 enligt den Svenska Förläggarföreningen. Det är glädjande att vi läser mer böcker och inte bara ägnar oss åt dator och tv. Det är viktigt att vi lär våra barn att läsa böcker tidigt så de får med sig detta när de blir äldre. Skolan har givetvis en uppgift men även föräldrar kan visa barnen att det är roligt och nyttigt att läsa. Sedan gör barn som vi vuxna gör. Så läser vi mer böcker visar vi våra barn att det är roligt att läsa.

 

Edward Riedl (M).

4 kommentarer

  1. Uffe N

    Det är bra att vi köper mer böcker. För bokhandeln i alla fall.

    Jag ser dock en liten fara i att man hänger upp sig på bara bokförsäljningen: folk måste läsa böckerna de köper. Och de måste dessutom _förstå_ vad de läser. Jag har tyvärr träffat människor som kan läsa ett stycke svensk text högt, utan att staka sig en enda gång. Men om jag sedan frågar dem vad texten handlar om så har de ingen aning, på 15 sekunder har de glömt. Eller kanske inte ens fattat medan de läst… Inte ens om de får läsa texten en andra gång, för sig själva, förstår de vad den handlar om.

    För om man inte förstår det man läser spelar det ingen roll hur mycket man läser. Jag tror det är bättre att läsa mindre men förstå texten än att läsa mycket utan att förstå. Och med allt mer text tillgänglig bara på internet kommer läsförståelse att bli viktigare än det är idag. Och då inte bara på svenska utan på engelska också. Och kanske till och med fler språk.

    Skolan har onekligen en mycket viktig roll i att träna barn i läsförståelse, men det krävs också uppbackning från föräldrar, utan vilka skolan inte kan göra mycket.

    • Edward Riedl (inläggsförfattare)

      Självklart finns det fler perspektiv än sålda böcker. Men det visar åtminstone intresset för läsning fortfarande är stort.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.