Edward Riedl (M)

Både hedersvåld och rasism ska bekämpas

Idag har integrationsminister Erik Ullenhag (FP) en bra artikel i SvD om att vi måste bekämpa hederskultur och rasism på en och samma gång. Det är precis vad jag förespråkat under lång tid. Vi måste kunna ha mer än en tanke i huvudet samtidigt. I Sverige är hederskultur och hedersvåld helt oacceptabelt. Unga kvinnor ska i vårt land leva fria liv även om deras föräldrar har invandrat från länder med hederskultur. Vi får aldrig vara otydliga på den punkten. Vi får inte bli möjliggörare av systematiskt förtryck av unga kvinnor av respekt för andra religioner eller kulturer. Vi måste kunna göra det och samtidigt arbeta mot rasism och främlingsfientlighet.

 

Läs hela artikeln här.

 

Edward Riedl (M).

Etiketter: , , , ,

13 kommentarer

 1. Leif

  WOW, typiskt politiker och här kan inte ens jag skylla på Moderaterna. Gäller ju politiker i allmänhet. Vem sjutton säger något annat än att rasism och hedersvåld skall bekämpas, fram med lite förslag istället för att trampa på gamla stigar.

  Ta lite obekväma beslut och kom framåt i frågan.

 2. Anders

  Vad anser du om hatet mot fattiga? Hatet mot sjuka?
  Dessa förnedrade, kränkta och vanärade människor blir dagligen utsatta i dagens samhälle. Hur bekämpar man det?

  • Edward Riedl (inläggsförfattare)

   Vi har nog väldigt olika uppfattning om det du beskriver. jag menar att få om ens något annat land i världen bättre tar hand om den som blir arbetslös eller sjuk.

 3. Daniel

  Fast som vanligt är det bara bevingade ord och ingen handling från borgaralliansen. Ni förstår tydligen inte att er politik skapar ännu mer splittring mellan människor i olika delar av samhället, vilket i sin tur skapar ökad rasism och ökade sociala problem. Tragiskt, men det är som ett direkt resultat av er politik som missnöjes och rasistiska partier som Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna samt Svenskarnas Parti uppstår.

 4. Maria Skiddi

  Hej,
  Visst har ni med kvinnlig könsstympning i ert arbete åxå? Vi har ju och kommer att få väldigt många flyktingar från bl.a Somalia!

  I Somalia skär man bort så mycket det går av klitoris och blygdläppar, både yttre och inre, sedan sys slidöppningen igen. Detta sker vid fem års åldern.

  Kvinnlig könsstympning, då benämnd omskärelse, förbjöds i Sverige 1982 och regleras idag i lagen (1982:316) med förbud mot könsstympning av kvinnor.

  98% av kvinnorna i Somalia hade 2000 utsatts för omskärelse

  Läs svensk barnmorska berättelse här

  http://gd.se/nyheter/reportage/1.5637761-svara-plagor-for-stympade-kvinnor

  I Kurdiska Irak könsstympas så många som 73% av flickorna

  http://www.globalpost.com/dispatch/iraq/100617/female-genital-mutilation-iraq-kurdistan

  I Etiopien är det mer vardag än undantag att flickor rövas bort, våldtas och sedan mot sin vilja tvingas gifta sig med våldtäktsmannen. Hela 69 procent av giftermålen i Etiopien antas börja på detta sätt, enligt statistik från etiopiska myndigheter.

  Flickor kan giftas bort i åldrar ned till sex år. Doktor Mulu Meleta berättar:

  – Det är inte ovanligt att en man som inte har råd att skaffa sig en hustru, kidnappar en flicka, våldtar henne upprepade gånger och, om hon inte blivit skadad, gifter sig med henne. Kidnappningen och våldtäkten utförd av våldtäktsmannen gör att offret och hennes familj, på grund av skammen, måste godta att flickan gifts bort, säger han till tidningen Meleta.

  För att kunna ha samlag med så unga flickor, måste könet oftast öppnas med ett ingrepp som kallas incursion, som utan tvekan är den allra allvarligaste formen av könsstympning.

  Doktor Meleta arbetar på ett särskilt sjukhus i Etiopien, som är specialiserat på att vårda våldtagna kvinnor, som på grund av ung ålder efter våldtäkter eller könsstympningar lider av olika komplikationer.

  Det är inte känt hur många som könsstympas i Sverige varje år men det är vanligare än man tror- läs nedan

  http://www.vardguiden.se/Sjukdomar-och-rad/Patientberattelser/Andra-berattelser/Konsstympning-Malikas-berattelse/
  .
  Tyvärr så ser ”Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU” kritik av könsstympning som ett uttryck för rasism….

 5. Staffan Eriksson

  Hederskultur är ett sätt att behålla kvinnorna inom sin ”stam” och kultur. De försöker hålla flickorna i strama tyglar så de inte ska bli som typ, svenska flickor. Och absolut inte ha samröre med en svensk eller en man av annan ras..Svenska flickor däremot, ska testa allt, ingenting är förbjudet. Ligg med så många som möjligt, och när de gör det så blir de ofta utnyttjade både sexuellt, och med våld. Hur många svenska kvinnor har inte blivit våldtagna av män ur dessa kulturer, p g a att de anses som trash. Borde inte ministern i Sveriges regering fokusera på at skapa en kultur där svenska flickor slipper hamna i dåliga situationer, istället för att ge sig in i hederskulturens labyrint av värderingar och regler, Som han knappast har på fötterna för att kunna bedöma.

  • Edward Riedl (inläggsförfattare)

   Jag är lite osäker på vad det du är ute efter för politiska förslag. Men jag är rätt säker på att vi har rätt olika syn på de här frågorna.

 6. Uffe N

  Hur skall den här ekvationen gå ihop? Hederskultur är, så som namnet starkt antyder, en kulturell grej. Och i stort sett alla ledande politiker har sagt att vi skall ha ett multikulturellt samhälle i Sverige.

  Om vi nu skall ha ett multikulturellt samhälle _kan man inte_ bekämpa valda kulturyttringar som kommer utifrån.

  Nåja, som politiker kan man säkert det: det enda antagningskrav som verkar finnas till politikerskrået är att man skall ha dubbelmoral, så då går det bra att både ha multikulturellt samhälle och bekämpa valda kulturer.

  • Edward Riedl (inläggsförfattare)

   Självklart kan vi ha olika kulturer i Sverige samtidigt som vi har en lagstiftning som gäller lika för alla.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.