Edward Riedl (M)

Vattenfall

Vattenfall och de andra stora energibolagen i Europa har just nu stora utmaningar framför sig. Efter några år med enorma vinster ser det nu ut att komma några år med stora förluster. Det gör inte det helstatliga företaget Vattenfall särskilt unikt. Under en lång rad av år har Vattenfall dessutom expanderat i Europa genom köp av andra företags tillgångar inom energiområdet. Under den gamla S-regeringen före 2006 köptes både kolkraftverk och kärnkraftverk. Det är en del av Vattenfalls ekonomiska problem idag. 2009 köpte Vattenfall Nuon under alliansregeringen. Värdet på de tillgångarna har också fått skrivas ner med vikande konjunktur. Vattenfall har gjort både bra och dåliga affärer under de senaste 15 åren med både röda och blåa regeringar. Under Göran Persson (S) investerades det i tyska kärnkraftverk och transmissionsnät som till dags dato har inneburit nedskrivningar på ca 15 miljarder kronor. Sannolikt kommer det att bli ännu mer.

 

Som jag skrivit förut så finns det tyvärr ingen formel för något företag, statligt eller privat, som innebär att det endast görs bra investeringar. Dessutom är det svårt att på kort tid avgöra om en affär över tid kommer att vara bra eller dålig i slutändan.

 

Edward Riedl (M).

Etiketter: , ,

16 kommentarer

 1. Leif

  Istället för att säga, vi gjorde en dålig affär med NUON så drar du upp annat och försöker komma med bortförklaringar. Knappast förtroendeingivande.

  Alla gör misstag, går man ut och säger att ”vi gjorde fel” hade du uppfattats som mer rak än du gör nu. Men återigen går det inte att klaga på moderaterna här, såhär gör ju alla politiker. Men någonstans hoppas man ju att även ni skall kliva upp ur ankdammen och ta ansvar som resten av Sverige måste göra.

 2. JonasE

  Det som stör mig med Nuon är ju att Nuon tycks vara övervärderat med över 30 miljarder, och det fanns rapporter som visade på att man inte skulle ha betalat så mycket som man sen gjorde för Nuon, men dessa rapporter ignorerades tydligen !!.

  Ännu en sak man kan undra över är hur mycket bonusar, provision och arvoden för denna då ”goda” affär är utbetalat ??.

  Det skall nu bli intressant att se hur mycket bortförklaringar det kommer i detta, då Finansmarknadsminister Peter Norman redan slirar på sanningen i detta, när han säger att: ”Det man kan säga i dag är att det var ett högt pris utifrån den information vi har i dag” – den informationen fanns bevisligen innan också, och han säger även att: ”Någon information till partiledarna gavs inte” – där finns det protokoll som säger att partiledarna var visst informerade om Nuon köpet !!.

  Så detta lär bli en följetong, då fakta är allt för lättåtkomlig för att Alliansen skall kunna bortförklara detta, även om dom lär försöka just bortförklara eller skylla allt på Maud !!.

  • Edward Riedl (inläggsförfattare)

   Att företag sjunker i värde när sektorn eller konjunkturen går ner är inte konstigt. Det omvända sker när konjunkturen vänder igen. Förutsatt att vi möter en framtid med ännu billigare energi. På det kan sannolikt varken du eller jag svara.

 3. John

  Vilket skådespel du utför . Det här är så jä-la tragiskt att de personer ni har tillsatt i Vattenfall inte har någon som helst Kompetens . Nej så är det ju inte . Detta är ett sätt för er att förskingra våra statliga tillgångar. Hoppas jag slipper den här s-tans regimen efter 2014.

 4. Lars Gidlöf

  Hej

  Intressant och läsa hur väl Ni i Alliansen sköter Sveriges ekonomi, Ni är väldigt duktiga. Sänkt restaurangmoms utan att kunna påvisa nya jobb, och sen detta. Kan du kanske be Politikfakta.se som du alltid hävdar är sanningen, att de räknar ut hur många fler i vården det kunde bli om Ni inte sänkt restaurangmomsen och sen med dessa miljarder i Vattenfall, men lögnare som du är så svarar du aldrig på detta.

  <<<<så än en gång för 3:e eller 4:e gången, vilket institut står bakom politikfakta,.se?

 5. lf

  Men snälla Edvard Riedel,varför skall Vattenfall expandera i Europa ? Menar du på fullt allvar att problemen kommer att fortgå.Vad har ni för styrning av ett statligt företag.Skattebetalarna är förbannade.
  Men du kanske menar med detta att skattebetalarnas företag skall privatiseras.
  Vem inom regeringen hade gett klartecken att Vattenfall skulle köpa NEON?
  Du har ingen formel för att företag skall göra bra investeringar.
  Men skattebetalarnas företag bör ni inom politiken vara oerhört skyldig att värna om.
  Men det intresserar väl inte moderaterna

  • Edward Riedl (inläggsförfattare)

   Läs min nästa blogg om Nuon. Vattenfalls expansion påbörjades under regeringen Persson.

 6. lf

  Men du Riedel,i det här fallet är ju det skattebetalarnas pengar.Jag tolkar det så att du tycker inte att det spelar någon roll.

  • Edward Riedl (inläggsförfattare)

   Det är bättre du läser vad jag skriver istället för att tolka in sådant som inte finns där.

 7. Johan

  Jag tackar dig Edward Riedl för hur du återigen presenterar er politik och hur du i din retorik lyckas få folk att se att Moderaternas politik förgör Sverige. Dessutom skylla på Sossarna 🙂
  Det kan ju inte finnas en enda vettig människa som röstar på Moderaterna i nästa val och det tackar jag bland annat dig för.

  • Edward Riedl (inläggsförfattare)

   Nu tycker inte alla som dig tack och lov. Annars hade vi inte haft alliansregering i sju år.

 8. Andree

  Den borgerliga regeringen såg till att SAAB försvann. SAAB finns inte längre!!! Förstår ni det? Det låter helt osannolikt. Nu är det dags för Vattenfall snart.
  Om borgarna vinner nästa val också… då kan vi säga hej då till Volvo.

  Är detta något du stödjer? Vill du vara som Maud O och sälja ut allt vi har i Sverige?
  Rösta då blått och stöd Edvard Ridels skara av muntra män.

  • Edward Riedl (inläggsförfattare)

   Hur menar du att det är alliansregeringens fel att Saab inte sålde tillräckligt med bilar ute på världsmarknaden? Sedan sörjer jag Saab som många andra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.