Edward Riedl (M)

Nya attacker med grön laser

Jag har både motionerat i riksdagen och skrivit i SvD om att de starkaste laserpekarna måste fås bort från marknaden med förändrad lagstiftning. Det är orimligt att vi helt öppet till den som vill säljer utrustning som i praktiken bara astronomer har nytta av som samtidigt vid upprepade tillfällen används vid sabotage mot flygtrafik och annan trafik. De som felaktigt använder dessa laserpekare riskerar inte bara synen på de som de utsätter för lasern utan också alla människor som vistas i det flygplan de bländar. Natten tills idag utsattes åtta personer utanför Halmstad för attack med grön laser. Personer som efter det här kan få bestående synproblem.

 

Läs mer här.

 

Läs gärna lite av vad jag skrivit tidigare här och här.

 

Edward Riedl (M).

Etiketter: ,

8 kommentarer

 1. Mikael "MMN-o" Nordfeldth

  Hej Edward.

  Färgen på lasern spelar ingen roll, så jag förstår inte varför du fokuserar på att det är just en grön laser. Det handlar om laserns _uteffekten_. Att lasern är grön påverkar endast dess synlighet i den gasfyllda atmosfären där särskilda molekyler _synliggör_ lasern i sin färdväg mycket tydligare än ljus med längre våglängd – t.ex. röd laser. Dessutom är människans öga bättre på att se grön färg än t.ex. blå färg (som har kortare våglängd), vilket är varför just grön laser upplevs mycket tydligare än t.ex. blå laser.

  Poängen jag försöker förmedla är alltså att med just grön laser kanske vi INTE behöver oroa oss om lasrar med hög uteffekt, just för att man får den visuella effekten vid lägre energinivåer. Alltså finns det ingen anledning för de som leker med gröna lasrar att börja experimentera med något som faktiskt är skadligt.

  Grön laser kanske temporärt bländar dig, för att det upplevs ljust. Men det finns ingen risk för permanenta eller ens halvlångvariga bekymmer som du verkar hävda. Det är mycket farligare för ögonen att t.ex. titta mot solen.

  Det handlar alltså inte om att laserns effekt skulle vara högre på något sätt. rayleigh scattering är det engelska begreppet för detta fenomen – som dessutom förklarar varför himlen är blå och solnedgångar rödaktiga (och rödare ju smutsigare luften är!). Riktigt häftigt, faktiskt. Det är bra med vetenskap. Försök att använda lite mer av det i politiken.

 2. Pingback: Mer vetenskap i politiken behövs, till icke-fysikern Edward Riedl | MMN-o | Blog

 3. pwm

  Och hur vet man att det faktiskt var en stark laser? En vanlig, normal och laglig, grön laserpekare bländar. Det måste den göra. Gjorde den inte det, så skulle den inte duga som laserpekare.

  Sedan är det ju inte direkt så att världen är full av dokumenterade fall av folk som faktiskt skadat några ögon – om vi bortser från t ex industrilasrar och liknande. Det är nästan uteslutande bländningen som är problemet om inte avstånden är väldigt korta.

 4. K

  Jag håller md om att det är ett otyg. Samtidigt är det också exceptionellt överdrivet. Så fort poliser ser glimten av en grön laser så åker de på akuten och blir sjukskrivna några dagar. I själva verket är risken för ögonskapa exceptionellt liten. Även en stark grön laser ger bara en uppvärmningseffekt och det tar releativt lång tid att generera en skada, åtminstone någon sekund. När laserna pekas från stort avstånd har dels strålen spridit sig, och kraftigt försvagats i intensitet, och dels är det totalt omöjligt att exponera ögat mera än tusendelar av en sekund eftersom avståndet är stort och även små vibrationer flyttar laserpunlten flera meter. En lagstiftning måste stå på mycket solid vetenskaplig grund och så är här alltså inte fallet vad gäller ett totalförbud, eftersom åtminstone 90% av problemet handlar om överdriven rädsla på helt osaklig grund. Det är också en rädsla som späds på av politiker, poliser och andra baserad på okunskap. Det är naturligtvis inte heller tillåtet att hota, så problemet måste förstås regleras på något sätt, men ett totalförbud på ovetenskaplig grund är inte sunt. Bättre än så måste ni kunna!

  • Edward Riedl (inläggsförfattare)

   Poängen är att det inte finns några rimliga skäl till att sälja sådan laserutrustning till gemene man.

 5. Mathias Sandström

  Det var tur att jag såg din blogg innan jag röstade idag. Jag har aldrig läst något som är så teknikfientligt som dina tankegångar i denna blogg. Moderaterna kommer, trots min lojalitet mot dessa inna, aldrig få min röst igen.

  Jag blev ingenjör på grund av min fascination för lasrar när jag var liten. Du har med din motion berövat kommande generationer den glädjen. Bra gjort!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.