Edward Riedl (M)

Fattigdomen har exploderat ute i Europa i krisens spår

Den globala ekonomiska krisen som 2008 slog till med full kraft har gjort att stora delar av Europa fortfarande har stora problem. Inte minst fattigdomsproblematiken har exploderat i krisens spår. När skillnader mellan de som har och de som inte har blir för stort riskerar samhällen att slitas isär. Stora delar av Europa behöver nu i grunden reformera sina ekonomier och göra dem konkurrenskraftiga i ett globalt perspektiv.

 

Det som skett och fortfarande sker i Europa känns avlägset i Sverige. Vi har minst inkomstskillnader i hela Europa. Våra reallöner växte även när krisen var som värst. När miljoner arbetstillfällen försvann i vår omvärld växte 200 000 nya jobb fram i Sverige. När andra länders statsskulder skenade iväg och fördubblades, tredubblades och i vissa fall fyrdubblades så fortsatte vi i Sverige att betala av på våra skulder så att statsskulden minskade.

 

Edward Riedl (M).

Etiketter: ,

4 kommentarer

  1. Patricia

    OECD rapporterar att Sverige är det land vars klyftor har ökat mest de senaste 20 åren. Andelen fattiga har fördubblats under perioden från under 4 % till över 9 %. 1995 var Sverige landet i OECD med de minsta klyftorna men nu när statistisken uppdateras så hamnar Sverige på 14:e plats. Under perioden så har de flesta haft ökade reala inkomster vilket självklart är bra. Men de sjuka, arbetslösa och de förtidspensionerade har till och med fått det sämre sedan 2006. Faktum är att Sverige inte ens kommer att vara ett föregångsland om utvecklingen får fortsätta i 5-10 år till enligt OECD.

    • Edward Riedl (inläggsförfattare)

      Det du hänvisar till hände till största del innan alliansen tog över regeringsmakten 2006.

  2. JonasE

    Jag citerar : ”När skillnader mellan de som har och de som inte har blir för stort riskerar samhällen att slitas isär”, och ändock är det ju just den politiken ni för och förespråkar som ”den enda vägen”, nu talar du emot dig själv och den 2/3 politik ni för Reidl !!.

    • Edward Riedl (inläggsförfattare)

      Vilket land menar du har bättre sammanhållning än Sverige? Var är klyftorna mindre?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.