Edward Riedl (M)

VK+ och Sara Meidells artikel om kommersialisering av det offentliga rummet

Sara Meidell på VK skriver en intressant artikel om att det offentliga rummet kommersialiseras och privatiseras. Det är en bra artikel med många bra och viktiga poänger. Det är viktigt att det finns utrymmen i det offentliga rummet som är öppet och tillgängligt för alla. Där är vi helt överens.

 

Däremot är det intressant att hon helt utan självironi, jag kan åtminstone inte tyda någon sådan, väljer att publicera den på vk.se samtidigt som VK+ gör att de flesta artiklarna i vk.se inte längre går att läsa för icke prenumeranter. Det är ett beslut som faktiskt stänger en av de största och mest viktiga digitala mötesplatserna i Västerbotten.

 

Självklart har VK all rätt att göra precis som de gjort. Jag förstår som jag också skrev i min tidigare artikel att VK måste ta kommersiell hänsyn och generera tillräckligt med intäkter för att klara verksamheten och lönerna till journalister och andra på sin tidning. Men jag hoppas verkligen inte beslutet är grundat på att värna oss som redan sedan tidigare är betalande prenumeranter. För jag har inte mött någon av dessa som tycker det här beslutet var bra även om det säkert finns sådana också.

 

Kanske väcker allt det här frågan om hur vi i framtiden ska kunna ha duktiga journalister som kan värna demokratin genom sitt granskande och problematiserande arbete. För hur gärna vi vill ha öppna nyhetssajter så ska de journalisterna som ska göra kvalitativa artiklar ha lön för sitt arbete. Nyhetsredaktionerna måste kunna gå runt ekonomiskt. Dessutom vill jag ha konkurrens mellan olika nyhetsredaktioner som alla har råd med att ha duktiga journalister. Allt detta är en grundförutsättning för en fungerande demokrati.

 

Jag kommer att börja engagera mig mer i den här frågan som rör allt från presstöd till hur vi kan ha bra digitala mötesplatser på nätet som är öppna för alla. Sedan hoppas jag verkligen att vk.se eller någon annan i framtiden kan erbjuda denna goda öppna digitala mötesplats som vk.se har varit fram tills nu men som riskeras med VK+.

 

Läs Sara Meidells artikel här.

 

Edward Riedl (M).

Etiketter: , , , ,

5 kommentarer

  1. Urban Bengtson

    Så här kommenterade jag Edvard Riedls kommentar på Sara Mediells artikel. PLUS känns som MINUS när så mycket intressant utifrån nu tystnat på nolltid. Umeå sluter sig när VK gör det.

    Håller med, känns som att VK:s PLUS där bara vi prenumeranter får läsa ska stå MINUS för att spegla färre läsare. Och därmed mindre av röster utifrån som inte prenumererar, men är väldigt intresserade både av VK i sig och det som speglas, refereras, debatteras, mm.

    Just kommentarerna har varit givande, alltmer genom de som är återkommande, sakliga, ironiska, roliga och förnyande samt kan spegla opinioner och vara röster från fd umebor och andra som är nyfikna på Umeå och VK och politiken, mm här. Roligt att själv också vara med, nu mindre kul och avstår nog mer därför.

    Ibland kan det döljas f d makthavare eller nuvarande som genom anonymiteten vågar yttra sig, viktigt just i Umeå där tigande och tystande från maktpolitiker hämmar yttrandefrihet och utveckling, se bara Nannabadfrågan.

    Så VK, tänk om och gör om, öppna nätspalterna och finn hellre andra intäkter och begränsa kostnader smartare samt utveckla papperstidningen så att vi fortsätter med den, t ex genom att öppna nätspalter för idéer här.

  2. Sara Meidell

    Huvudpoängen i min krönika om Utopia och kommersialiseringen av det offentliga rummet är att belysa begreppsförvirringen som kommer med new public management-fenomenet – den utveckling där Edward Riedls eget parti varit drivande, som handlar om hur offentliga verksamheter, skolor, vård, universitet, i allt högre grad drivs som företag.
    En utveckling som också smittar i motsatt riktning, där kommersiella aktörer börjar klä sig i mjuka värdeord och lansera sig som ”mötesplatser”, erbjuda ”upplevelser”.

    Att Riedl efterfrågar självironi sett till det faktum att VK+ lanseras samtidigt som denna krönika publicerades, är därför en lite haltande koppling – men ändå ett bra och betryggande betyg på att VK uppfattas som en viktig del av det offentliga rummet.
    Däremot är det förvånande att han tar till begrepp som ”stänga ner”, om en satsning som innebär att mer material än någonsin förr kommer ut på nätet, utan kostnad för prenumeranter och för en högst rimlig summa för den som bara vill få tillgång till allt digitalt material. En stor del av åsiktsmaterialet förblir dessutom fritt just på grund av tidningens opinionsbildande uppdrag, så att även den som inte vill betala kan ta del av debatten.

    För de flesta är inte summan något problem, det handlar mer om princip-frågan; åsikten att journalistik ska vara gratis. En märklig hållning som man kan sätta i relation till hur de flesta å andra sidan anser det självklart att det kostar pengar att sätta upp en teaterföreställning, eller skapa konst. Demokratin behöver journalistik som har resurser nog för att göra grävjobben, analyserna, de stora granskningarna – en ekonomiskt pressad journalistik blir ytligare, mindre kritisk. Går man med på den logiken har jag svårt att se hur 6 kronor per dag, vilket är vad en digital prenumeration och tillgång till VK+ kostar, kan vara alltför kännbart.

  3. Pingback: Haltande jämförelse av Riedl | Sara Meidell

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.