Edward Riedl (M)

SVT:s nätsatsning är ett hot mot journalistiken

Jag har lämnat in 6 interpellationer till Riksdagen och kommer att ta en bred debatt med Kulturministern om public service. Jag har också skrivit en debattartikel i aftonbladet där jag förklarar varför detta är en angelägen och relativt akut fråga att hantera om vi fortsatt vill ha en stor bredd av kvalitativ nyhetsjournalistik i Sverige. VK har också gjort ett reportage om mina tankar kring detta.

 

För att förstå den problematiska situation som har uppstått måste man i all enkelhet förstå hur dagens modell sett ut fram tills nu. Papperstidningarna har levt på en kombination av prenumeranter, annonsintäkter och ibland också visst presstöd. De måste med andra ord tjäna in pengar för att kunna betala löner till sina nyhetsjournalister. TV och radio (SVT, UR och SR) har istället finansierats genom ett licenssystem som i praktiken är att jämföra med en skatt eftersom alla i praktiken är skyldiga att betala den. Det har på många sätt varit ett framgångsrikt system som i länder där det fungerat väl bidragit till en bra bredd, bra kvalitet och en god mångfald av nyhetsjournalistik.

 

Så vad är problemet idag och varför vill jag lyfta detta? När den modell vi idag lever med växte fram fanns inte internet och tv och radio konkurrerade på inget sätt med papperstidningarna. I takt med att papperstidningarna flyttar ut på nätet och får en allt större del av sin intäkt därifrån för att betala sina nyhetsjournalisters löner så blir det självklart problematiskt om SVT gör likadant utan att behöva tjäna egna pengar. Eftersom SVT får licenspengar erbjuder de samma tjänst som papperstidningarna på nätet med den stora skillnaden att de gör detta gratis. Hur ska papperstidningarna på nätet i förlängningen kunna ta betalt för något som SVT i det här fallet tillhandahåller gratis? Det enkla svaret är att det inte kommer att gå.

 

Varför är då detta ett problem? Om inget görs så kommer i slutändan papperstidningarna inte att kunna ta betalt för sin nyhetsjournalistik som i allt högre grad måste finansieras på nätplattformar. Då blir det i slutändan färre journalister, färre nyhetsredaktioner och mindre kvalitativ journalistik.

 

Den som värnar en stor mångfald av nyhetsmedia och kvalitativ journalistik måste på allvar fundera över hur framtidens modell ska se ut. Annars kommer Sverige snart att ha en betydligt mycket mindre journalistkår med allt vad det innebär för det demokratiska samtalet. Mitt förslag är att begränsa public service på nätet för att värna just mångfalden. Men jag ser fram emot en intressant debatt på det här området och det är fullt möjligt att det finns andra spännande modeller och lösningar på denna mycket viktiga fråga.

 

Läs gärna min artikel på aftonbladet här. http://www.aftonbladet.se/debatt/a/pa6Jw/svts-natsatsning-ett-hot-mot-journalistiken

Läs gärna min intervju i VK här. http://www.vk.se/1934486/vill-begransa-public-service-pa-natet

 

Edward Riedl (M).

2 kommentarer

  1. Steppe

    Den enkla lösningen är att göra det bättre än SVT. Det är för mig självklart att folk inte vill betala för t ex Aftonbladets webbsida, som är en kakafoni av reklam maskerade som artiklar, missvisande rubriker, clickbait och ”webb-TV” som består av olagligt kopierade Youtube-klipp med en trött kommentatorsröst som beskriver vad som händer samtidigt som det händer. Du som är förespråkare för den fria marknaden borde väl se det också – svaret på den här typen av frågor är ALLTID att erbjuda en produkt som är värd att betala för, inte att sänka ribban.

    Det är förresten exakt samma svar som frågan om fildelning. Lösningen på fildelningsbekymret är inte att jaga ungdomar med ljus och lykta, det är att erbjuda tjänster som Netflix och Spotify som faktiskt uppfyller de krav och förväntningar på mediakonsumtion som folk faktiskt har på Internet.

  2. Leif

    Precis, några som rapporterar allt bör hålla käft. Köpta medier är framtiden. Fox News är världens bästa nyhetskanal.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.