Edward Riedl (M)

Vi moderater kräver att Norrstyrelsen läggs ner omgående…

Frågan om en stor norrlandsregion/storlandsting har under lång tid varit högt upp på den politiska agendan. Däremot har det folkliga intresset varit mer svalt för att inte säga kyligt i norrland.

I Norrbotten har sedan tidigare moderaterna, folkpartiet och sjukvårdspartiet varit emot ett bildande av storregion mot medborgarnas vilja. Enligt en opinionsmätning beställd av moderaterna och sjukvårdspartiet var 88% av norrbottningarna emot en storregion.

Igår (måndag) gick Vänsterpartiet i Norrbotten ut och meddelade att vänsterpartiet vill lägga Norrstyrelsen på is. Vänsterpartiets distriktsordförande i Norrbotten, Börje Lööw, tror istället på en Norrbottensregion efter valet 2014. Dvs att döpa om landstinget till region och tillföra några nya uppgifter liknande det vi redan gjort i Västerbotten vårt kommunala samverkansorgan.

Igår (måndag) gick också centerpartiet i Norrbotten via sin distriktsordförande Stefan Tornberg ut och meddelade att det rimligaste är att göra som Halland och Gotland, dvs döpa om landstinget till region. Centerpartiet som i landstinget i Norrbotten drivit på för en storregion har inga invändningar mot den nya inriktningen.

Således är nu moderaterna, folkpartiet, sjukvårdspartiet, vänsterpartiet och centerpartiet i Norrbotten för ett annat alternativ till storregion/storlandsting.

Kent Ögren (S) i Norrbotten som varit den starkaste pådrivaren för ett stornorrland verkar snart ha slut på bundsförvanter i den här frågan. Med tanke på det starka folkliga motståndet i den här frågan är det en rimlig utveckling.

-I ljuset av den här utvecklingen blir det alltmer absurt att fattiga landsting som knappt klarar sjukvården i Norrland fortsätter att plöja ner miljoner och åter miljoner kronor i Norrstyrelsen och en döende dröm om ett stornorrland.

-Det som allt fler både medborgare och politiker börjar fundera kring är vad som verkligen blir bättre med ett storlandsting/storregion?

-Vi moderater välkomnar den här utvecklingen och ser fram emot konstruktiva diskussioner hur vi istället skall klara sjukvården i en djup lågkonjunktur med kraftigt försämrade skatteintäkter.

Edward Riedl, gruppledare i landstinget (M).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.