Egons blogg

Hur kunde detta få hända?

 

 
Det är nådens år 2012 och en skadad människa får ligga i en snödriva och vänta i två timmar på ambulans. Att en ambulans går sönder, kan hända var och när som helst. Akutbilen från Åsele blev utlarmad till Dorotea och vände i Varpsjö, kan det vara sant?  Det kan ju inte vara så, att de som arbetade på akutbilen eller de som larmade ut den, inte vet att Dorotea inte ligger i Åsele kommun. Jag vill inte tro, att det är så.
 En kommungräns får inte vara ett hinder för att hjälpa människor i nöd, men ibland undrar man om det inte gör det. Kommer vi att i framtiden få 15 små stater i Västerbotten och alla får klara sig själv efter bästa förmåga?
Robert Ylipää, chef över akutsjukvården sa: ”De resurser vi har, är de resurser vi jobbar med, men det är ett stort geografiskt område”. I praktiken innebär hans uttalande: De resurser vi har, är de resurser vi jobbar med och de använder vi i Umeå och kustregionen.
Akutsjukvården och ambulansen i inlandet måste återställas. Vi betalar samma skatt som resten av länets medborgare och har rätt till samma vård. Det kan väl inte vara så att vi blivit andra klassens medborgare och får fixa det själva efter bästa förmåga?

En kommentar

  1. ambulans, ja tack

    det sägs att sunt förnuft ska gälla och att akutbilen ska köra sjuka/skadade vid behon över komungräns t ex för att möta ambulans/köra fram till sjukhus.
    en sån här gång borde väl sunt förnuft varit att akutbilens personal tagit beslutet att hjälpa skadad nödställd person, trots det var i en annan kommun.
    att vi i åsele ska nöja oss med en akutbil som i princip inte kan rädda liv ifall den inte blir uppbackad av t ex doroteas ambulans känns fel, om doroteas ambulans är här i åsele på något prio 2 larm, sånt tar inte akutbilen i nuläget, händer det då ett prio 1 larm i dorotea kommun får de vänta tills strömsund eller vilhelmina ambulans kommer till räddning.
    borde inte åseles politiker känna ett ansvar, lika vård för alla och möjlighet till snabb hjälp vid olycka, även utanför vår kommuns gränser eller ska vi vara nöjda och glada, vi har akutbil + doroteas ambulans?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.