Egons blogg

Ändrade planer.

 

 
 Torsten berättade  att han var på väg till Australien. Besättningen på hans båt var internationell. Den båt jag seglade på, var båtar alla sjömän villa ha. Broströms ”Ostasiatiska Companiet” var känt över hela värden bland sjöfolk. De hade relativt nya båtar och gick på rätt länder och hamnar. Det var hård konkurrens att få jobb på deras båtar, så de kunde ställa hårda krav på besättningen.
Efter en kort överläggning, bestämde Torsten och jag, att vi skulle följas till Australien. Planen var att jag skulle byta jobb med en av de svenska pojkarna i Torstens båt. Jag pratade men min föste styrman om saken och han lovade se om det var möjligt. Förste styrman på Torstens båt sa ja till ett byte. Den svenske pojken, som jag skulle byta med, blev glad att få hamna i en fin båt som Mandalay. Jag såg fram emot att få komma till Australien, möjligheternas land.
Jag hade läst, att det att det vid denna tidspunkt, gick att tjäna stora pengar på fiske runt Australiens kust. Det var danska fiskare som seglat ned sina båtar till Australien och hos dessa fanns det jobb. Deras båtar hade kylrum för att kunna ligga ute och fiska i flera dygn. Att få arbete på en sådan båt skulle ge oss stora inkomster, betydligt mer än en lättmatroshyra och det såg vi framför oss. De lokala fiskarna saknade kylrum och var tvungna att gå in till hamn varje dygn för att lossa fisken. Transporten in och ut tog längre tid än själva fisket. Danskarna landade betydligt mera fisk per resa till lägre kostnader, men till samma pris som de lokala fiskarna fick. Rena ”guldgruvan” skrev man i tidningen jag läst.
 På eftermiddagen grusades våra planer av min styrman, han ville inte släppa mig. Han ville att jag fortsatte med Mandalay till Japan. Denna händelse utspelades för 50 år sedan och med facit i hand, tror jag att det var det bästa som hände för alla parter.
När vi skiljdes, Torsten fortsatte sin resa mot Australien och jag mot Japan, lovade vi att hålla kontakt med varandra. Det blev en mycket sporadisk kontakt. Våra vägar har korsats ibland och några vykort har växlats. Nu på gamla dagar har kontakten upptagits och till sommaren har vi bestämt en  grillafton i Åsele. Förmodligen kommer en och annan historia att dras vid detta tillfälle.

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.