Egons blogg

Smugglingen.

 

 
När Mandalay lämnade Singapore efter nyår, gick vi till ett ställe på Filippinerna som heter Cebu. Det ligger på en liten ö i södra Filippinerna. I dessa farvatten var det många som försörjde sig på sjöröveri och smuggling. Amerikanska cigaretter var en stor smuggelvara i detta område i början på 50 och 60-talet. De flesta sjömän försökte smuggla några limpor cigaretter för att få ett tillskott till hyran. Vi betalade 5.50 ombord och fick 20 kr för en limpa cigaretter i land.
Ombord på Mandalay hade vi ett spel, som bestod av en skiva med fem pinnar som stod uppåt. Man kastade ringar kring dessa pinnar, som gav olika poäng. Vi spelade ofta om cigaretter på detta spel. Alla som deltog, satsade en limpa cigaretter och högsta poängen vann. Innan vi kom till Cebu, hade jag haft stor tur och vunnit en hel del cigaretter. Jag såg fram emot att gå iland som en kapitalstark man. När vi kom in mot hamnen, kom smuggeluppköparna ut emot oss i små gummibåtar med dubbla 50-hästars Jonsonmotorer i aktern. De kom ombord med stora sedelrullar i handen och ville handla.
Detta var mitt första möte med dessa Söderhavets köpmän. Jag hade gömt mina cigaretter i två 20-liters rengjorda målarburkar, som jag ställt inne i färgförrådet. Värdet motsvarade en hel månadshyra. När jag fått kontakt med en uppköpare och vi förhandlat om priset och var överens, gick jag för att hämta cigaretterna. Han följde mig till färgförrådet och jag plockade fram hinkarna. När jag visade cigaretterna sa köparen, tullen kommer. Jag satte på locken, stängde dörren och lämnade platsen. Det var inte bra att vara i närheten av smuggelgods som blev upptäckt. Det blev en hel del folk på däck, så det var bara att avvakta.
När det lugnade ner sig kollade jag efter min affärskontakt, men kunde inte hitta mannen. Jag gick till färgförrådet för att kolla mina varor och till min fasa var mina burkar borta. Jag hade blivit lurad av smugglaren, han kollade var jag hade gömt cigaretterna, skrämde mig med tullen, gick sedan dit och hämtade cigaretterna. En mycket vanlig affärsmetod dessa vatten.
Av skadan blir man vis, i framtiden gick mina affärer på mina villkor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.