Egons blogg

Ambulans eller akutbil?

 

 
Nu har Landstinget skickat ett förslag på samarbetsavtal mellan Landstinget och Åsele Kommun. http://www.vll.se/default.aspx?id=63416. Det följer i stort den avsiktsförklaring, som antogs för ett år sedan. I detta avtal ingår akutbilen. Avvikelsen från avsiktsförklaringen är, att bilen utrustas med röda eller orangea varningsljus, i stället för blåa. Vidare får den rycka ut på prio 1 och 2, samt att transportera patienten till vård. Bilen får också passera kommungränsen för att hjälpa sjuka och skadade.
Nu till lite funderingar. Larmas en ambulans samtidigt som akutbilen? Jag har hört både ja och nej, så detta måste tydligt klargöras. Att larma både akutbil och ambulans samtidigt verkar långsökt. Akutbilen har samma standard på sin utrustning och personalen har samma utbildning, som i en ambulans. Hur hanteras prio3, i den mån de finns? Får man vårda patienten under transport i akutbilen? Finns säkert flera frågor allmänheten funderar över.
Avtalet kommer upp i KS 12/2 och innan dess hoppas jag på, att vi har fått svar på våra frågor och ett tydligt avtal.  

2 kommentarer

  1. Sylvia H.

    Synd att det finns fortfarande så många öppna frågor. Det visas ingen respekt för oss drabbade att inte besvara dem.
    Men, jag har undrad och undrar mig, om en ambulans måste larmas samtidigt, varför inte Lycksele direkt? Och varför får inte akutbilens besattning larma dem vid behov? Som du skriver verkar ”akutbilare” kunna ta hand om det själv. Och en enkel fråga till: hur mycket sparade Landstinget genom allt det här?

  2. Anitha Westerlund

    Varför är det så bråttom att skriva under dessa avtal precis innan besluten om folkomröstning?
    Är det för att de inte ska gå säga upp ifall det skulle ”råka” bli så att folket vill något annat än landstinget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.