Egons blogg

Utveckling av glesbyggden?

 

 
Man kan väl lugnt påstå, att inlandet har bidragit till Sveriges utveckling, utan att få något tillbaka. Våra naturtillgångar har bidragit till tillväxt i kustområden och storstäder. Vi har utbildat ungdomar, som har kommit dessa områden till godo. Inlandets arbetstillfällen har försvunnit och nya har skapats i kustregionen.
Vi har varit våra lokala banker trogna, i hopp om att det skulle vara bra för bygden. Bankerna i sin tur, gav sig in i tvivelaktiga affärer i många nya ekonomier och gjorde dåliga affärer. Staten fick gå in och rädda banker. Hade vi inlandsbor tänkt oss den utvecklingen?
Det är i det närmaste omöjligt, att få låna pengar till rimlig kostnad, för investeringar i inlandet. Om man bygger en ny lokal i inlandet, är den bara värd hälften när den är klar. Lågt taxeringvärde, inget man får låna pengar på, till rimlig kostnad. Här är bankerna inte beredd, att ta några risker.
Har vi kommit dit, att vi som bor i inlandet, ska starta egna banker? Varför går inte staten in och stöttar inlandet, på ett bättre sätt än i dag? Tänk om vi fått, en skattefri månad per år, slopad arbetsgivaravgift, eller något liknande. Skulle det göra skillnad?

En kommentar

  1. Erik Norrman

    Läser din blogg då och då, tycker att du får till det riktigt bra. Apropå skatter, visst hette det ”Lappskatteland” för länge sedan? Det tycker jag vi kan återinföra utan att skämmas!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.